Noi manifestaţii au avut loc, vineri seară, în Iran, la o săptămână după moartea unei tinere arestate de poliţia morală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmuleţe verificate de AFP postate pe reţelele de socializare arată un bărbat în uniformă militară trăgând în protestatari din regiunea Shahre Rey, la sud de capitala iraniană.

Alte imagini arată protestatarii alergând în faţa hotelului Park Royal din nordul Teheranului, pe o stradă pe care sunt mai multe incendii şi se aud cel puţin opt focuri de armă.

Presa de stat a raportat joi că 17 persoane au murit în urma protestelor. Dar ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Oslo, a raportat, vineri, cel puţin 50 de morţi în urma protestelor care au avut loc în aproximativ 80 de oraşe în ultima săptămână.

În mai multe oraşe iraniene, demonstranţii s-au confruntat cu forţele de securitate, au ars vehicule ale poliţiei şi au scandat sloganuri antiguvernamentale, potrivit presei şi activiştilor.

Poliţia a arestat un număr nedeterminat de persoane, a informat presa iraniană. Printre aceştia se numără activistul Majid Tavakoli şi jurnalistul Nilufar Hamedi, conform anturajului lor. Cele mai virale imagini de pe reţelele de socializare sunt cele în care apar femei iraniene arzându-şi vălul.

În Iran, femeile trebuie să îşi acopere părul şi nu au voie să poarte haine scurte sau strâmte.

Mahsaa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost arestată de poliţia morală care aplică regulile clericilor privind modul în care se îmbracă femeile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.