Zeci de mii de israelieni au ieşit, sâmbătă, pe străzile din Tel Aviv şi din alte oraşe pentru a protesta îla adresa controversatului proiect de lege privind reforma judiciară, considerat de criticii săi ca fiind o mişcare spre autoritarism, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţiile, a 28-a de când proiectul de reformă a fost prezentat în ianuarie, au loc la doar câteva zile după ce parlamentul a aprobat în primă lectură o măsură cheie a proiectului de reformă propus de guvernul lui Benjamin Netanyahu.

Clauza adoptată marţi are ca scop anularea posibilităţii ca justiţia să se pronunţe asupra "rezonabilităţii" deciziilor guvernamentale.

"Aceasta este o bătălie pentru ţară, vrem ca Israelul să rămână democratic, iar legile dictatoriale nu vor trece aici", a declarat pentru AFP Nili Elezra, un protestatar în vârstă de 54 de ani.

"Lucrurile vor merge prost. Oamenii pleacă deja, se pierd bani, investitorii fug, lumea nu vrea să vorbească cu noi, nimeni nu este mulţumit de ceea ce se întâmplă aici", a mai spus ea.

Confruntat cu o opoziţie acerbă şi cu critici internaţionale din ce în ce mai mari, în special din partea preşedintelui american Joe Biden, Netanyahu a ordonat o "pauză pentru dialog" în martie, dar aceasta a eşuat luna trecută.

Pentru Elad Ziv, următoarele săptămâni se anunţă cruciale: "Mai avem două săptămâni şi jumătate până la sfârşitul sesiunii de vară a parlamentului şi trebuie să le blocăm", a declarat pentru AFP acest programator în vârstă de 45 de ani.

Anunţată la scurt timp după învestirea guvernului format la începutul anului de Netanyahu cu sprijinul partidelor de extremă-dreapta şi al grupurilor ultraortodoxe evreieşti, reforma judiciară vizează în special reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată.

Criticii reformei consideră că aceasta riscă să deschidă calea către o derivă antiliberală sau autoritară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.