Coordonatoarea ONU a Afacerilor Umanitare în Palestina Lynn Hastings avertizează joi că ”niciun loc nu este sigur în (Fâşia) Gaza” din cauza bombardamentelor Israelului în războiul declanşat de atacul sângeros al Hamas de la 7 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avertismentele anticipate” lansate de către armata israeliană populaţiei pentru a evacua zone pe care vrea să le vizeze ”nu contează”, subliniază într-un comunicat coordonatoarea.

”Niciun loc nu este sigur în (Fâşia) Gaza”, trage ea un semnal de alarmă.

Armata israeliană ”continuă să avertizeze locuitorii oraşului Gaza că cei care rămân acasă se pun în pericol”, aminteşte ea.

”În anumite cazuri, notificarea (armatei israeliene) îndeamnă oamenii să se ducă într-o zonă umanitară, la Al-Mawasi", situată la vest de oraşul Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza.

Însă ”ONU are intenţia să furnizeze ajutor acolo unde se află persoanlee care au nevoie de el”, dă ea asigurări.

ORDINE DE EVACUARE

Armata israeliană a ordonat, prin purtătorii săi de cuvânt în arabă, locuitorilor oraşului Gaza să-l părăsească şi să se ducă în ”zona umanitară din zona Al-Mawasi, către care vor fi trimise ajutoare umanitare dacă este nevoie”.

”În cazul persoanelor care nu pot fi evacuate - pentru că nu au unde să se ducă sau nu se pot deplasa -, avertismentele anticipate nu conteză”, subliniază Lynn Hastings.

”Atunci când drumurile de evacuare sunt bombardate, atunci când oamenii din nord şi din sud sunt prinşi în ostilităţi, atunci când elemente esenţiale supravieţuirii lipsesc şi atunci când nu există nico garanţie a unei întoarceri, oamenilor li se oferă opţiuni imposibile”, denunţă ea.

Ea subliniază că ”desfăşurarea conflictelor armate, oriunde-ar fi ele, este reglementată de dreptul internaţional umanitar. Asta înseamnă că civilii trebuie să fie protejaţi şi să dispună de elemente esenţiale supravieţuirii lor, indiferent unde se află şi indiferent dacă aleg să plece sau să stea”.

”Asta înseamnă totodată că ostaticii - toţi ostaticii - trebuie să fie eliberaţi imediat şi fără condiţii”, mai subliniază ea.

Peste 200 de persoane au fost răpite în Israel, într-un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas în isarel, la 7 octomrbie.

Acest atac s-a soldat cu 1.400 de morţi în Israel, potrivit autorităţilor, iar în represalii Israelul a ucis peste 6.500 de persoane în Fâşia Gaza, potrivit Guvernului Hamas, aflat la putere în enclava palestiniană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.