Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să confirme sâmbătă seară că sunt în curs noi negocieri mediate de Qatar pentru recuperarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, după ce o sursă declarase că şeful Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului, s-a întâlnit cu premierul Qatarului în Europa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu a evitat să răspundă direct la o întrebare pusă într-o conferinţă de presă despre o întâlnire care ar fi avut loc vineri în Europa între negociatorul său principal, şeful Mossad, David Barnea, şi premierul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Cu toate acestea, el a confirmat că a dat instrucţiuni echipei de negociere.

"Avem critici serioase la adresa Qatarului, despre care presupun că veţi auzi la momentul potrivit, dar în acest moment încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noştri", a spus el, făcând aluzie la legăturile statului din Golf cu Hamas şi cu Iranul, duşmanul de moarte al Israelului.

Vestea unei noi runde de negociere, raportată pentru prima dată de Axios, a venit după ce armata israeliană a dezvăluit că trupele sale au ucis accidental trei ostatici care s-au apropiat de ei cu un steag alb după ce reuşiseră să scape, vineri, de răpitorii lor în Gaza.

UPDATE - Ostaticii israelieni ucişi din greşeală în Gaza erau la bustul gol şi ţineau în mână un steag alb, potrivit unui oficial militar. La câteva sute de metri se afla o clădire pe care era scris mesajul \
CITEȘTE ȘI UPDATE - Ostaticii israelieni ucişi din greşeală în Gaza erau la bustul gol şi ţineau în mână un steag alb, potrivit unui oficial militar. La câteva sute de metri se afla o clădire pe care era scris mesajul "SOS"

Netanyahu a declarat că nu va divulga detalii despre discuţii. "Există o singură greşeală pe care o putem face, şi anume să transmitem calculele noastre către Hamas, către lume", a spus el. "Nu vom intra în detaliile negocierilor", a punctat premierul.

Pe de altă parte, Netanyahu a promis că va menţine o presiune militară intensă asupra Hamas în Gaza. "Instrucţiunile pe care le dau echipei de negociere se bazează pe această presiune, fără de care nu avem nimic", a spus el.

Şeful Mossad, David Barnea, s-a întâlnit vineri în Europa cu Al Thani, un mediator cheie în conflictul din Gaza, a declarat o sursă pentru Reuters, în timp ce surse din Egipt au sugerat că Israelul pare să fie mai deschis la un nou acord cu Hamas.

Qatarul şi Egiptul au fost mediatori între Israel şi Hamas într-un acord care a dus la un armistiţiu de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie, în timpul căruia Hamas a eliberat peste 100 de femei, copii şi străini pe care îi deţinea în schimbul a 240 de femei şi adolescenţi palestinieni eliberaţi din închisorile israeliene.

Axios a precizat că întâlnirea de vineri a fost prima între Barnea şi Al Thani de la armistiţiul din noiembrie. Sursa care a vorbit cu Reuters a declarat că Barnea s-a întors în Israel sâmbătă dimineaţa devreme pentru a-l informa pe Netanyahu.

Două surse de securitate egiptene au declarat că oficialii israelieni păreau mai dispuşi, în convorbirile cu mediatorii, să încheie un nou acord pentru o încetare a focului în Gaza şi eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul recuperării ostaticilor. Sursele egiptene au declarat că oficialii israelieni păreau să se fi răzgândit în privinţa unor puncte pe care le refuzaseră anterior, dar nu au intrat în detalii suplimentare.

Israelul crede că alţi 20 sau mai mulţi dintre cei 130 de ostatici încă deţinuţi în Gaza sunt morţi.

Familiile ostaticilor au organizat sâmbătă un miting, cerând ca Israelul să ia în considerare eliberarea unor militanţi palestinieni de rang înalt din închisoare în schimbul unui nou acord.

CITEȘTE ȘI Mii de persoane, în frunte cu familiile ostaticilor, protestează din nou la Tel Aviv

"Guvernul israelian trebuie să fie activ. Trebuie să pună o ofertă pe masă, inclusiv deţinuţi cu mâinile pătate de sânge, şi să pună pe masă cea mai bună ofertă pentru a-i aduce pe ostatici înapoi în viaţă", a declarat Ruby Chen, tatăl ostaticului Itay, în vârstă de 19 ani. "Nu îi vrem înapoi în saci", a adăugat el.

Liderul Hamas în exil Osama Hamdan a declarat că Hamas va elibera soldaţii ţinuţi prizonieri în Gaza doar "atunci când întreaga agresiune va fi oprită". El a spus că acest lucru va trebui să se întâmple printr-un acord negociat "în conformitate cu condiţiile stabilite de rezistenţă". Într-un efort aparent de a influenţa opinia publică israeliană, Hamas a publicat, de asemenea, un videoclip care arată ostatici ucişi şi care se încheie cu un avertisment în ebraică: "Timpul se scurge".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.