Premierul israelian Benjamin Netanyahu a informat luni că îşi va scurta vizita în Statele Unite după ce un atac cu rachete în apropiere de Tel Aviv a rănit şapte persoane, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel a declarat că racheta a fost lansată din Fâşia Gaza, o enclavă controlată de gruparea militantă Hamas iar Netanyahu a afirmat că Israelul va răspunde în forţă.

Netanyahu, care a ajuns la Washington duminică pentru o vizită de patru zile înaintea alegerilor de pe 9 aprilie din Israel, a declarat că se va întoarce în Israel imediat după întâlnirea sa cu preşedintele american Donald Trump de luni.

Atacul asupra Mishmeret, un oraş la nord de Tel Aviv, a venit într-o perioadă tensionată înaintea aniversării protestelor de la graniţa Fâşiei Gaza şi după ce Trump a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritoriu capturat de Israel de la Siria.

„Având în vedere evenimentele am decis să îmi scurtez vizita în SUA”, a afirmat Netanyahu, numind atacul ca fiind „odios”.

În Mishmeret o casă a fost distrusă complet şi cel puţin o altă casă şi alte maşini au fost afectate.

Serviciul de ambulanţă a informat că tratează şapte persoane, printre care şi un bebeluş, un băiat de trei ani, o fată de 12 ani şi o femeie de 60 de ani.

Atacul a avut loc la câteva minute după ce armata israeliană a activat sirenele de avertizare în zonă.

Nu a existat o revendicare a atacului din Fâşia Gaza, palestinienii de acolo pregătindu-se de un răspuns din partea Israelului.

Israelul a informat oficialii palestinieni că va închide toate graniţele cu Fâşia Gaza precum şi accesul către mare.

Yahya Sinwar, şeful Hamas, a anulat o întâlnire publică programată pentru luni după-amiaza.

Netanyahu a precizat că decizia sa de a se întoarce în Israel a fost luată după ce s-a consultat cu armata israeliană şi cu şefii serviciilor secrete. El urma să ţină un discurs marţi în faţa membrilor AIPAC, cea mai mare grupare de lobby pro-Israel din SUA.

Însă Netanyahu a declarat: „În câteva ore, mă voi întâlni cu preşedintele Donald Trump şi imediat după aceea mă voi întoarce în Israel pentru a coordona acţiunile noastre de aproape”.

Principalul său rival în alegerile din aprilie, fostul general Benny Gantz, a emis un comunicat în care îl acuză pe Netanyahu că a „distrus securitatea naţională” prin permiterea unor astfel de atacuri. Gantz, care se află şi el la Washington pentru a ţine un discurs în faţa AIPAC, a făcut apel la Netanyahu să se întoarcă acasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.