Premierul israelian a comentat, sâmbătă seara, într-o conferinţă de presă, criticile preşedintelui francez Emmanuel Macron formulate într-un interviu pentru BBC, în care acesta a denunţat Israelul pentru uciderea de copii, femei şi bătrâni şi a cerut încetarea focului, relatează The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Benjamin Netanyahu a spus că preşedintele Macron "a făcut lucruri bune", inclusiv a vizitat Israelul şi a trimis o navă-spital în Gaza. Dar, în comentariile sale, "a făcut o greşeală gravă, din punct de vedere faptic şi moral. Hamas este cel care împiedică evacuarea civililor, nu Israelul", a spus premierul. "Israelul le spune civililor să plece", a arătat el.

Şi nu Israelul este cel care trage asupra coridorului umanitar amenajat pentru evacuarea locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza, "ci Hamas", a punctat el.

"Nu Israelul este cel care foloseşte locuitorii din Gaza ca scuturi umane, ci Hamas. Nu Israelul este cel care se amplasează în spitale, în şcoli, în UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) şi în instalaţiile ONU, ci Hamas. Prin urmare, nu Israelul, ci Hamas este responsabil pentru vătămarea civililor", a replicat Netanyahu.

Dacă lumea liberă consfinţeşte practica teroriştilor de a lupta din mijlocul civililor, comiţând dubla crimă de război de a ţinti şi de a măcelări civili în timp ce se ascund chiar în spatele lor, atunci această practică murdară se va răspândi, a avertizat premierul israelian. "Şi îi spun preşedintelui Franţei şi celorlalţi prieteni ai noştri: vor ajunge şi la voi", a adăugat el.

Netanyahu a cerut să nu li se acorde imunitate teroriştilor care săvârşesc această dublă crimă de război. "Facem cu adevărat totul pentru a reduce la minimum răul provocat civililor sau necombatanţilor, dar nu vom da Hamasului licenţa de a ne ucide cetăţenii fără ca noi să reacţionăm. Ne putem lipsi de predicile morale", a conchis sarcastic Benjamin Netanyahu.

Pe de altă parte, potrivit The Times of Israel, în urma unor reacţii puternice stârnite în Israel, Franţa încearcă să revină asupra remarcii preşedintelui Emmanuel Macron potrivit căreia nu există "nicio justificare" pentru bombardamentele Israelului asupra "acestor copii, acestor femei, acestor bătrâni" din Gaza.

"Preşedintele Macron nu a insinuat niciodată şi nu crede că forţele israeliene ţintesc în mod deliberat civili. El a calificat în mod constant folosirea de către Hamas a ostaticilor sau a populaţiei civile drept "şantaj inacceptabil"", a declarat o sursă diplomatică franceză citată de The Times of Israel. Sursa a reiterat, de asemenea, condamnarea de către Macron a atacului Hamas din 7 octombrie.

"În timp ce preşedintele Macron este conştient de eforturile Israelului de a preveni daunele colaterale şi de a facilita accesul umanitar, el consideră că se poate face mai mult având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă sau populaţia civilă din Gaza", a spus sursa. "Prin urmare, el consideră că o pauză umanitară şi, în cele din urmă, o încetare a focului sunt oportune pentru a ajuta populaţia civilă din Gaza să primească ajutorul şi răgazul atât de necesare", a explicat sursa franceză.

CITEȘTE ȘI Macron nu participă la un marş împotriva antisemitismului, prevăzut duminică la Paris

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.