Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că intenţionează să anexeze Valea Iordanului din Cisiordania ocupată, dacă va câştiga alegerile generale de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi anunţ astăzi intenţia ca, după instalarea unui guvern nou, să aplic suveranitatea Israelului în Valea Iordanului şi nordul Mării Moarte”, a afirmat Netanyahu într-un discurs transmis în direct de televiziunile israeliene.

Netanyahu, care se luptă pentru viaţa sa politică în alegeri foarte strânse, şi-a reafirmat angajamentul de a anexa toate aşezările israeliene din Cisiordania, dar a spus că o astfel de măsură nu va avea loc înainte de publicarea mult-aşteptatului plan de pace american şi consultări cu preşedintele Donald Trump.

Washingtonul nu a comentat imediat discursul premierului israelian.

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a afirmat într-o declaraţie, la scurt timp după discursul lui Netanyahu, că liderul israelian ”este principalul distrugător al procesului de pace”.

Valea Iordanului, pe care palestinienii vor să o includă în perimetrul estic al unui stat din Cisiordania şi Fâşia Gaza, se întinde de la Marea Moartă, în sud, la oraşul israelian Beit Shean, situat în nord. Israelul a capturat Cisiordania în timpul războiului din 1967.

Valea, care are o suprafaţă de 2.400 de kilometri pătraţi, reprezintă aproape 30% din teritoriul Cisiordaniei. Israelul îşi afirmă de mult timp intenţia de a menţine controlul militar în regiune, în cadrul oricărui acord de pace cu palestinienii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.