Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Curtea Penală Internaţională de antisemitism, duminică, din cauza intenţiei procurorului şef al curţii, Fatou Bensouda, de a deschide o anchetă completă cu privire la eventuale crime de război în Palestina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul de dreapta, care va lupta pentru viitorul său politic în alegerile generale din martie, a făcut acuzaţia având ca fundal Zidul Plângerii din Ierusalim, în timpul unei ceremonii care a marcat debutul sărbătorii de opt zile Hanukkah.

”Noi edicte sunt adoptate împotriva poporului evreu, edicte antisemite din partea Curţii Penale Internaţionale, care ne spune că noi, evreii care stăm lâmgă acest zid...îm acest oraş, în această ţară, nu avem dreptul să trăim aici şi că, făcând asta, comitem o crimă de război”, a afirmat premierul.

”Antisemitism pur”, a spus Netanyahu, folosind un argument care probabil va atinge o coardă în mulţi israelieni care cred că această critică la adresa politicilor israelien, îşi are originea în sentimentul antievreiesc, mai ales în Europa.

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale din Haga, Fatou Bensouda, a anunţat vineri că va lansa o investigaţie referitoare la posibile crime de război în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, de îndată ce va fi stabilită jurisdicţia curţii.

Israelul a ocupat regiunile respective în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 şi a retras trupe şi locuitori din Fâşia Gaza în 2005.

Anunţul procurorului Bensouda deschide posibilitatea punerii sub acuzare a unor israelieni sau palestinieni.

Presa israeliană a descris anunţul ca o încercare a a supune liderilor sau ofiţerilor israelieni riscului de a fi arestaţi şi judecaţi atunci când călătoresc în străinătate.

Acuzaţiile lui Netanyahu par să se concentreze pe scenariul în care acţiunile israeliene de coloniare din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, unde se află Zidul Plângerii, din Oraşul Vechi, ar putea fi văzute de curte drept crime de război.

Procurorii Curţii Penale Internaţionale au afirmat că o investigaţie preliminară referitoare la Cisiordania s-a concentrat pe ”activităţile legate de colonizare ale autorităţilor israeliene”.

Palestinienii şi multe ţări consideră coloniile ca fiind ilegale. Israelul contestă acest lucru, citând necesarul de securitate şi legăturile biblice şi istorice cu regiunile respective.

Palestinienii au salutat decizia procuroarei Bensouda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.