Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ales Franţa pentru prima vizită oficială în afara Orientului Mijlociu de la revenirea sa la putere şi a avut joi seara un dineu de lucru cu preşedintele francez Emmanuel Macron cu care a discutat, între altele, despre Iran şi Ucraina, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi lideri au convenit să "lucreze împreună" împotriva activităţilor "destabilizatoare" ale Iranului în Orientul Mijlociu şi a "sprijinului" acordat de Teheran Rusiei în ofensiva sa din Ucraina.

"Preşedintele Macron a reamintit că sprijinul iranian pentru agresiunea rusă în Ucraina expune Iranul la sancţiuni şi la o izolare tot mai mare", a transmis Parisul.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri asupra Ucrainei, provocând pagube importante la infrastructura civilă şi energetică. Ca răspuns, Occidentul a sancţionat mai multe companii şi generali iranieni, inclusiv pe generalul Mohammad Bagheri, şeful Statului Major al armatei iraniene.

Emmanuel Macron a denunţat, de asemenea, îndepărtarea tot mai evidentă a Iranului de la ceea ce a convenit cu Naţiunile Unite în privinţa programul său nuclear şi a avertizat Teheranul că o continuare pe această traiectorie nu va rămâne fără "consecinţe", potrivit comunicatului preşedinţiei franceze.

Iranul a început să îmbogăţească uraniu până la 60%, depăşind cu mult pragul de 3,67% stabilit prin acordul din 2015 privind programul său nuclear şi apropiindu-se de pragul de 90% necesar pentru a produce o bombă atomică. Teheranul ameninţă, de asemenea, că va lua măsuri "reciproce" dacă Uniunea Europeană va decide să pună pe lista neagră Garda Revoluţionară, armata ideologică a Republicii Islamice, aşa cum doreşte Parlamentul European. Teheranul ameninţă, de asemenea, că se va retrage din Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) şi că îi va expulza pe inspectorii AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) din siturile sale nucleare, menţionează AFP.

Emmanuel Macron şi Benyamin Netanyahu şi-au "exprimat, de asemenea, îngrijorarea puternică faţă de activităţile destabilizatoare ale Iranului în întreaga regiune", arată comunicatul Palatului Elysée.

Pentagonul a anunţat miercuri o importantă captură de arme iraniene destinate Yemenului, realizată în ianuarie de "aliaţi occidentali" pe care nu i-a identificat, dar despre care se crede că ar fi soldaţi ai forţelor speciale franceze, potrivit The Wall Street Journal.

CITEȘTE ȘI Pentagonul a anunţat o confiscare de către "aliaţi" de arme iraniene destinate Yemenului

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu "îngrijorarea" sa cu privire la situaţia actuală din teritoriile palestiniene şi din Israel, anunţă comunicatul Palatului Elysee.

Potrivit Preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron i-a transmis lui Benjamin Netanyahu "solidaritatea deplină" a Franţei cu Israelul în lupta sa împotriva terorismului, în special după "atacul josnic" care a ucis şapte persoane lângă o sinagogă vinerea trecută. Şeful statului francez a subliniat însă importanţa evitării oricărei măsuri ce ar putea încuraja o escaladare a violenţei între israelieni şi palestinieni.

Potrivit comunicatului, Emmanuel Macron a reamintit "ataşamentul Franţei faţă de statu-quo-ul istoric privind locurile sfinte din Ierusalim, precum şi opoziţia sa fermă faţă de continuarea colonizării, care subminează perspectiva unui viitor stat palestinian, precum şi speranţele de pace şi securitate pentru Israel".

Premierul israelian a sosit joi seara la Paris, însoţit de soţia sa, Sara. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.