Dialogul politic libian, aflat în curs sub egida ONU, în vederea desemnării unui guvern de tranziţie şi unei încercări de a scoate Libia dintr-un deceniu de conflict, s-a încheiat fără să se ajungă la un acord asupra numelor viitorilor lideri, iar o nouă întâlnire urmează să aibă loc, în curând, în vederea unui ”acord cu privire la un mecanism de selectare a viitoarei autorităţi” libiene, a anunţat ONU după o săptămână de negocieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am convenit să ne întâlnim peste o săptămână, virtual, pentru a ne pune de acord asupra mecanismului de selectare a viitoarei autorităţi”, a declarat duminică pentru presă emisarul ONU pentru Libia Stephanie Williams.

Cei 75 de delegaţi din toate taberele s-au reunit, începând de lunea trecută, la iniţiativa ONU, la periferia Tunisului, pentru a conveni asupra organizării unor alegeri naţionale şi a desemna un şef de Guvern şi trei membri ai unui Consiliul Prezidenţial - care să înfiinţeze un Guvern Unificat.

Ei au ajuns la un acord asupra organizării unor alegeri ”naţionale” la 24 decembrie 2021, a anunţat ONU vineri, fără să prezinte detalii despre natura acestor scrutne.

”Am ajuns la un consens asupra a trei documente importante: foaia de parcurs, prerogativele autorităţilor executive şi criteriile de eligibilitate pentru a putea face parte din ele”, a precizat Stephanie Williams, subliniind că ”zece ani de conflict nu se rezolvă într-o săptămână”.

ONU nu a precizat imediat care urmează să fie prerogativele preşedintelui Consiliului Prezidenţial, în legătură cu care s-a discutat să i se încredinţeze postul de comandant suprem al forţelor armate.

Şeful Guvernului urmează să-şi alcătuiască cabinetul şi să-l supună votului de încredere al Parlamentului.

Acest Executiv unificat se prevede să fe însărcinat să preia ştafeta de la diverse instituţii rivale, pentru a organiza alegeri şi a răspunde nevoilor libienilor, exasperaţi de corupţie şi de servicii eşuate.

Libia este pradă unor violenţe de la revolta - susţinută de NATO - care a condus la răsturnarea de la putere şi uciderea lui Muammar Gaddafi în 2011, iar o miriadă de miliţii îşi dispută teritorii în care autorităţile civile întâmpină dificultăţi să se impună.

Două autorităţi rivale îşi dispută în prezent puterea, şi anume Guvernul de Uniune Naţională (GNA) cu sediul în vestul Libiei, la Tripoli, recunoscut de ONU, şi o putere încarnată de Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul ţării, susţinut de o parte a Parlamentului şi preşedintele acestuia Aguila Saleh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.