NATO ”nu vrea o nouă cursă a înarmării” sau ”un nou Război Rece” cu Rusia, însă organizaţia se va apăra dacă va fi necesar, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg în Congresul Statelor Unite, cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa membrilor Congresului, la Washington, Stoltenberg a lansat miercuri un apel la ”apărarea unităţii” celor 29 de state membre NATO, în contextul în care Donald Trump i-a atacat pe aliaţi, iar dispute, ca cea actuală între Statele Unite şi Turcia, apar cu regularitate.

Fostul premier norvegian a fost ovaţionat în picioare, în mai multe rânduri, de către congresmeni republicani şi democraţi, amintind ”promisiunea solemnă” făcută de către fondatorii Alianţei: ”unul pentru toţi şi toţi pentru unul” - un principiu gravat în tratatul său, dar pus uneori în discuţie de preşedintele Statelor Unite.

”Ne-am depăşit dezacordurile în trecut şi trebuie să ne depăşim diferenţele în viitor”, a pledat el.

”Este bine să ai prieteni”, a insistat secretarul general.

Identificând Rusia între ”provocările fără precedent” cu care se confruntă NATO, el a îndemnat Mocova încă o dată să respecte tratatul dezarmării privind armamentul nuclear cu rază de acţiune intermediară (INF), semnat cu Statele Unite în timpul Războiului Rece.

Washingtonul a denunţat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare la începutul lui februarie, acuzând Moscova că nu-l respectă. Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat, la rândul său, participarea Rusiei, iar negocierile par în impas.

”Rusia încalcă Tratatul INF”, a denunţat din nou Jens Stoltenberg, avertizând că ”timpul trece”.

”Noi nu vrem o nouă cursă a înarmării, noi nu vrem un nou Război Rece”, a dat el asigurări.

”Însă să nu fim naivi. Un acord care este respectat doar de către o parte nu ne va garanta securitatea”, iar ”NATO va lua întotdeauna măsurile necesare pentru a garanta o disuasiune credibilă şi eficientă”, a subliniat el.

La fel ca la Casa Albă, marţi, el a salutat insistena lui Donald Trump ca celelalte 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice să-şi crească chetuielile militare.

”Acest mesaj are un impact clar” şi ”consolidează NATO”, şi-a exprimat el satisfacţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.