NATO denunţă joi, într-o ”Declaraţie” a celor 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, acte de sabotaj ”deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pagubele la Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în ape internţaionale, la Marea Baltică, sunt de mare îngrijorare”, se arată în această declaraţie.

”Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”, denunţă NATO.

”Aceste scurgeri cauzează riscuri transportului maritim şi pagube substanţiale mediului”, se arată în ”Declaraţie”.

”Susţinem investigaţii în curs în vederea stabilirii originii pagubelor”, anunţă Alianţa.

”Noi, ca aliaţi, ne-am angajat să ne pegătim, să descurajăm şi să ne apărăm de folosirea coercitivă a energiei şi de alte tactici hibride ale unor actori statali şi nestatali”, subliniază NATO.

”Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaţilor va primi un răspuns unit şi hotărât”, avertiează Alianţa în această ”Declaraţie”.

Două explozii suspecte au avut loc luni, dimineaţa şi seara, potrivit mai multor institute de seismologie.

Aceste explozii au fost localizate în ape internţaionale, în largul Insulei Bornholm, însă în zonele economice exclusive ale Suediei şi Norvegiei.

Patru scurgeri de gaze naturale au fost descoperite din gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

Cele două gazoducte erau neoperaţionale la momentul exploziilor, din cauza consecinţelor Războiului rus din Ucraina.

Însă ambele gazoducte erau umplute cu gaze naturale, din motive tehnice.

Rusia, care face obiectul tuturor suspiciunilor, a contra-atacat şi a cerut miercuri această reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi a arătat cu degetul Statele Unite, care denunţă o nouă operaţiune de ”dezinformare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.