NATO are în vedere un summit în martie, la Bruxelles, pentru a-l primi pe noul preşedinte american, în cazul în care Joe Biden obţine o victorie în alegerile de la 3 noiembrie în Statele Unite, declară diplomaţi şi oficiali de la Alianţa Nord-Atlantică pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă un summit ar urma să aibă loc către jumătatea lui 2021 în cazul în care este ales Donald Trump.

O reuniune a şefilor de stat şi de guverne din Alianţa Nord-Atlantică la începutul primăverii ar viza o relaxare a relaţiilor, puse la încercare de cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump, care a catalogat blocul militar occidental drept ”depăşit”.

Trump i-a catalogat, de asemenea, pe unii dintre aliaţi drept ”infractori” şi a ameninţat voalat în iulie 2018 cu retragerea Stateleor Unite din NATO.

”Majoritatea aliaţilor  vor o victorie a lui Joe Biden luna viitoare, dar vor colabora, evident, şi cu o administraţie Trump realeasă”, a declarat un diplomat la sediul NATO la Bruxelles.

Un summit în martie ”i-au oferi lui Biden o tribună pentru a reuni din nou Europa şi America de Nord, iar asta ar oferi NATO oportunitatea de a lăsa în urmă epoca Trump”, a declarat alt diplomat.

Alţi doi oficiali le-au confirmat spusele.

Atât cei doi oficiali, cât şi cei doi diplomaţi au declarat că, dacă Trump este reales, NATO va încerca să organizeze un summit la începutul verii. O asemenea întâlnire ar fi mai puţin urgentă, întrucât preşedintele american a participat deja la summituri NATO şi şi-ar putea înăspri poziţia, declară sursele citate.

Cei 30 de membri ai Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic au convenit anul trecut să organizeze un summit în 2021.

Contactată de Reuters, Alianţa a refuzat să se exprime cu privire la eventuale date ale acestui summit în funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.