Preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi a confirmat duminică faptul că se află în drum către Asia, fără să menţioneze o eventuală vizită în Taiwan, care ar putea să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre China şi Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Conduc o delegaţie a Congresului în regiunea indo-pacifică, pentru a reafirma angajamentul de neclătinat al Americii faţă de aliaţii şi prietenii săi din regiune”, a anunţat într-un comunicat Nancy Pelosi.

”La Singapore, în Malysia, în Coreea de Sud şi în Japonia, vom participa la reuniuni la nivel înalt pentru a discuta despre modul în care ne putem promova valorile şi interesele comune, pacea şi securitatea, creşterea economică şi comerţul, pandemia covid-19, crima modificărilor climatice, drepturile omului şi guvernarea democratică”, adaugă ea.

Ministerul de Externe din Singapore a confirmat că Pelosi şi delegaţia care o însoţeşte urmează să efectueze o vizită în acest oraş-stat la 1 şi 2 august.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor menţine misterul în privinţa unei eventuale vizite în Taiwan, din motive de securitate.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China au crescut, de câteva săptămâni, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora ea ar urma să efectueze o vizită pe această insulă, pe care China o consideră parte a teritoriului chinez.

Beijingul consideră o vizită - chiar scurtă - a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite în Taiwan drept o provocare.

Washingtonul nu întreţine relaţii diplomatice cu Taipeiul şi recunoaşte regimul comunist de la Beijing drept singurul reprezentant al Chinei.

Însă Statele Unite vând armament insulei şi laudă sistemul ”democratic” al acesteia.

Turneul în Asia al lui Nancy Pelosi intervine în contextul în care tensiunile militare cresc în regiune.

Armata taiwaneză a efectuat săptămâna aceasta cele mai importante exerciţii militare anuale, inclusiv simulări de interceptare a unor atacuri chineze de pe mare.

Portavionul american USS Ronald Reagan şi flotila sa au părăsit Singapore şi se îndreaptă către Marea Chinei de Sud, în cadrul unei operaţiuni programate, anunţă Marina americană (US Navy).

China a organizat sâmbătă, ca răspuns, exerciţii militare ”cu muniţie reală” în Strâmtoarea Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.