Moscova i-a convocat marţi pe ambasadorii SUA, Marii Britanii şi Canadei, acuzându-i că se "amestecă" în treburile interne ale Rusiei, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, sugerase că cei trei ambasadori - americanca Lynne Tracy, britanica Deborah Bronnert şi canadianca Alison LeClaire - ar putea fi convocaţi "pentru a li se reaminti ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă diplomaţii".

Diplomaţia rusă a fost deranjată de criticile aduse de aceşti diplomaţi după condamnarea opozantului ruso-britanic Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare pentru "înaltă trădare". Condamnarea politicianului de opoziţie a stârnit indignarea ţărilor occidentale, care au deplâns o sentinţă "scandalos de dură" şi o "utilizare abuzivă a puterii judiciare".

Marţi, diplomaţia rusă a ripostat, denunţând "ingerinţa flagrantă" a SUA, Regatului Unit şi Canadei în "treburile interne" ale Rusiei.

MAE RUS AMENINŢĂ CU EXPULZAREA DIPLOMAŢILOR AMERICANI

"Şefa misiunii diplomatice americane a fost convocată la Ministerul rus de Externe la 18 aprilie pentru a i se transmite un protest vehement faţă de declaraţiile provocatoare de susţinere a lui V. Kara-Murza, condamnat pentru trădare de stat şi răspândirea de informaţii deliberat false despre armata rusă. Astfel de acţiuni, comise în public pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor şi a instanţei, constituie o ingerinţă flagrantă în afacerile interne ale Federaţiei Ruse”, arată diplomaţia rusă într-un comunicat.

MAE rus subliniază că, pe fondul "suprimării neruşinate a disidenţei chiar în Statele Unite", încercările de a proteja "agentul de influenţă" manevrat de Washington şi de alte capitale occidentale par "ipocrite şi ridicole".

În final, MAE rus a avertizat-o pe ambasadoarea SUA Lynne Tracy că "orice demers al părţii americane care vizează incitarea discordiei şi duşmăniei în societatea rusă şi utilizarea misiunii diplomatice ca acoperire pentru activităţi subversive va fi reprimat cu severitate. Membrii personalului ambasadei SUA care încalcă Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice şi abuzează de statutul lor îşi vor încheia şederea la Moscova înainte de termen", ameninţă diplomaţia rusă, sugerând că ar putea proceda la expulzarea de diplomaţi americani.

MOSCOVA NU ŢINE SEAMA DE CETĂŢENIA BRITANICĂ A LUI KARA-MURZA

În comunicatul referitor la convocarea ambasadoarei britanice la MAE rus, diplomaţia rusă vorbeşte despre un protest la adresa unor declaraţii "inacceptabile şi provocatoare" ale conducerii Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii în legătură cu Vladimir Kara-Murza.

Ambasadoarei Bronnert "i s-a atras atenţia că noi considerăm ca fiind o imixtiune grosolană în afacerile interne ale ţării noastre apelurile diplomaţilor străini de a anula verdictul instanţei ruseşti", arată MAE rus.

"Am reamintit că, în conformitate cu Legea federală din 31 mai 2002 nr. 62-FZ Cu privire la cetăţenia Federaţiei Ruse, un cetăţean al Federaţiei Ruse care are şi o altă cetăţenie este considerat de către Federaţia Rusă doar ca fiind cetăţean al Federaţiei Ruse, cu excepţia cazurilor prevăzute de un tratat internaţional al Federaţiei Ruse sau de o lege federală. Nu există un acord corespunzător între Rusia şi Regatul Unit, astfel încât referirile britanicilor la faptul că V. Kara-Murza are cetăţenia britanică, în domeniul nostru juridic, sunt nule din punct de vedere juridic", precizează MAE rus într-un comunicat separat.

RUSIA ACUZĂ CANADA CĂ ŞI-A FĂCUT UN OBIECTIV DIN "SCHIMBAREA REGIMULUI" DE LA MOSCOVA

În ceea ce o priveşte pe şefa misiunii diplomatice canadiene la Moscova, MAE rus se referă, de asemenea, la "comentariile publice inacceptabile" despre condamnarea lui Kara-Murzaite şi acuză "o campanie rusofobă furibundă desfăşurată de Ottawa".

Moscova mai spune că guvernul canadian a făcut din "schimbarea regimului în Rusia" un obiectiv strategic al politicii externe canadiene, ceea ce "constituie o ingerinţă directă în afacerile interne".

Şi ambasadoarea Canadei a fost avertizată asupra "consecinţelor negative inevitabile" pentru relaţiile bilaterale, dacă va continua "actuala politică de confruntare a regimului premierului Trudeau" şi dacă membrii Ambasadei Canadei la Moscova vor "abuza" de statutul lor diplomatic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.