Rusia se declară ”surprinsă” de noile sancţiuni americane impuse mai multor entităţi şi cetăţeni ruşi din cauză că au încercat să se amestece în alegerile legislative şi locale din 2018 în Statele Unite, pe care le denunţă drept ”atacuri antiruse”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste sancţiuni, care îl vizează între alţii pe Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat Kremlinului, ”nu vor rămâne fără răspuns”, a avertizat luni Ministerul rus de Externe. ”Îndemnăm politicienii americani să înceteze acest joc inutil al sancţiunilor, al căror rezultat este nul, şi să revină la bunul simţ”, a subliniat ministerul într-un comunicat.

Aceste sancţiuni se înscriu în cadrul ”unei crize politice interne” în Statele Unite, în care ”ruşii sunt folosiţi în mod deliberat de o parte a establishmentului de la Washington ca un instrument în a-şi atinge propriile obiective oportuniste”, denunţă ministerul rus.

Aceste sancţiuni sunt primele în cadrul unui decret din septembrie 2018 al preşedintelui american Donald Trump care prevede sancţiuni în cazul specific al unei tentative de amestec în procesul electoral.

Ele au fost făcute publice luni, după ce Washington Post (WP) a dezvăluit vineri că Donald Trump a declarat, într-o întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadoru rus Seghei Kisliak, în Biroul Oval, că amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 nu îl îngrijorează deloc, penrru că Statele Unite au făcut la fel în alte părţi.

Evgheni Prigojin a fost inculpat, în cadrul vastei anchete a procuroului special Robert Mueller cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016 cu scopul de a-l ajuta pe Trump să ajungă la Casa Albă.

Internet Research Agency (IRA), vizată luni, odată cu şase membri ai săi, este una dintre principalele ”ferme de troli” care a manipulat reţele de socializare în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.