Diplomaţia rusă a catalogat vineri drept ”propagandă” acuzaţii americane - reluate de Londra -, potrivit cărora Moscova ar fi testat săptămâna trecută o armă care poate să fie folosită pentru a distruge sateliţi în spaţiu, iar Kremlinul pledează în favoarea unei ”demilitarizări complete a spaţiului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi ne îndemnăm colegii americani şi britanici să dea dovadă de profesionalism şi să se aşeze la masa negocieirlor în loc să difuzeze mesaje de propagandă”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat, adăugând că aceste acuzaţii vizează ”să discrimineze” activităţile spaţiale ruse.

Dispomaţia rusă susţine că ”testele efectuate la 15 iulie de către Ministerul rus al Apărării nu au constituit o ameninţare la adresa altor  dispozitive spaţiale şi, mai ales, nu au încălcat normele şi principiile dreptului internaţional”.

Un purtător de cuvnt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat anterior că ”Rusia a fost mereu şi rămâne o ţară loială obiectivului demilitarizării complete a spaţiului”.

Generalul Jay Raymond, comandantul Forţelor spaţiale americane, acuză că sistemul folosit de ruşi în testul de săptămâna trecută este acelaşi sistem faţă de care Space Command şi-a exprimat îngrijorarea anul acesta, după ce Ruaia a efectuat manevre în apropierea unui satelit aparţinând Guvernului american.

”Este vorba despre o nouă probă a eforturilor constante ale Rusiei de a dezvolta şi de a testa sisteme în spaţiu, în acord cu doctrina militară a Kremlinului de a recurge la armament care să ţină sub ameninţare instalaţiile Statelor Unite şi ale aliaţilor lor”, a subliniat generalul, citat într-un comunicat.

”Acest eveniment pune în lumină pledoaria ipocrită a Rusiei în favoarea controlului armamentului în spaţiu”, denunţă un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat, însărcinat cu controlul armamentului, Christopher Ford.

Rusia a efectuat, într-adevăt un test spaţial la 15 iulie, însă este vorba despre un ”satelit-inspector”, în măsură să diagnosticheze starea altui satelit, de la mică distanţă, a anunţat, citat de agenţiile ruse de presă, Ministerul rus al Apărării.

Acest satelit a inspectat un dispozitiv rusesc aflat pe orbită, anunţa săptămâna trecută agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.