Mont Blanc, un vârf în Europa Occidentală, avea la o măsurătoare efectuată în septembrie o altitudine de 4.805,59 metri, cu 2,22 de metri mai mică decât la precedenta măsurătoare, în 2021, anunţă joi topografi experţi din Haute-Savoie, o diferenţă care poate reflecta variaţii pluviometrice din vară şi care a mai fost observată în trecut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această diferenţă poate reflecta variaţii pluviometrice din vară şi a mai fost observată în trecut, declară, într-o conferinţă de presă, la Chamonix, preţedintele camerei Departamentale de Topografie din Haute-Savoie, Jean des Garets.

”Mont Blanc ar putea foarte bine să fie mult mai înalt în doi ani”, la viitoarea măsurătoare, a subliniat el.

”Strângem date pentru generaţiile viitoare. Nu suntem aici pentru a le interpreta. Lăsăm asta oamenilor de ştiinţă”, a continuat el, îndemnând ”să nu se folosească (măsurătoarea) pentru a bate câmpii”.

MODIFICĂRI CLIMATICE

Aproximativ 20 de persoane, repartizate în opt echipe şi înarmate cu instrumente de ultimă oră şi echipate pentru prima oară cu o dronă, s-au căţărat la jumătatea lui septembrie pe acest vârf din Europa Occidentală pentru a efectua mai multe zile de releveuri, punct cu punct, ale vârfului uriaşului alb.

Este vorba despre cea de-a 12-a ediţie a acestei operaţiuni, care vizează o modelizare a calotei glaciare şi o colectare de date ştiinţifice asupra impactului modificărilor climatice asupra muntelui, o iniţaitivă lansată în 2001.

”În urma acestor campanii de măsurători, am învăţat deja multe. Ştim că vârful este într-o mişcare continuă, atât ca altitudine, cu variaţii de aproape cinci metri, cât şi ca poziţie”, a subliniat Jean des Garets.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.