Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat dumincă, într-un mesaj lacomic postat pe Twitter, că se află într-o vizită privată la minoritatea musulmană din Grecia, în Tracia, înaintea unei întâîlniri, luni, cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”(Mă aflu) în Grecia, pentru a mă întâlni cu membri ai minorităţii turce din Tracia Occidentală şi a discuta despre relaţiile noastre bilaterale”, anunţă Cavusoglu.

Acest tweet, pe care Cavusoglu l-a postat imediat după ce a aterizat pe aeroport, ridică spinoasa problemă a desemnării acestei minorităţi din Tracia Occidentală, care numără 150.000 de musulmani.

Tratatul de la Lausanne din 1923 l-ea acordat statutul de minoritate, în urma unui război între Turcia şi Grecia care a pus capăt Imperiului Otoman.

Cavusoglu a ridicat aceeaşi problemă la jumătatea lui aprilie, într-un schimb de replici asupra unei serii largi de subiecte cu omologul său grec Nikos Dendias, în cadrul unei conferinţe de presă agitate la Atena.

”Voi nu permiteţi minorităţii turce să se numească turcă. Voi îi numiţi musulmani”, obiecta atunci Cavusoglu.

”Dacă ei îşi spun turci, atunci sunt turci - trebuie să recunoaţteţi”, îi spunea el lui Dendias.

Şeful diplomaţiei greceşti a exprimat atunci nemulţumirea Greciei faţă de transformarea de către Turcia, în 2020, a catedralei Sfânta Sofia din muzeu în moschee.

Ministrul turc de Externe era aşteptat la Atena duminică după-amiaza şi urmează să fie primit luni atât de către premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cât şi de căytre omologul său Nikos Dendias, într-un efort de menţinere a unui dialog, în urma unei deteriorări a relaţiilor celor două ţări.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.