Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri din funcţie, pe fondul furiei crescânde a fermierilor din cauza impactului importurilor de cereale ucrainene asupra preţurilor, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demisia intervine chiar în ziua în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima sa vizită oficială la Varşovia de la începutul războiului.

CITEȘTE ȘI Zelenski efectuează prima vizită oficială în Polonia de la începutul războiului

Henryk Kowalczyk a declarat că a decis să renunţe la funcţie din cauza deciziei Comisiei Europene de a prelungi importurile fără taxe vamale pentru cerealele ucrainene până în iunie 2024. Fermierii polonezi ceruseră introducerea de tarife.

"Întrucât este clar că această cerere nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al agriculturii", a declarat Kowalczk.

Cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele din Europa Centrală, afectând preţurile şi vânzările fermierilor locali şi creând o problemă pentru naţionaliştii polonezi aflaţi la guvernare, Lege şi Justiţie (PiS), într-un an electoral.

Prim-miniştrii a cinci state, inclusiv din Polonia şi România, i-au scris vineri preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri privind importurile agricole ucrainene. Aceştia au declarat că ar putea fi necesară reintroducerea taxelor, dacă afluxul de cereale şi alte produse din Ucraina nu poate fi oprit prin alte mijloace.

CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă anunţă că împreună cu premierii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia a înaintat o scrisoare Ursulei von der Leyen prin care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.