Capturarea petrolierului iranian de către Marea Britanie „a creat un precedent periculos şi trebuie să se încheie acum”, a afirmat ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pe Twitter, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Iranul nu este membru UE şi nici vizat de vreun embargo european privind petrolul. Ultima oară când am verificat, UE era împotriva extrateritorialităţii. Capturarea ilegală a unui petrolier din partea Marii Britanii reprezintă un act de piraterie. Creează un precedent periculos şi trebuie să se încheie acum”, a scris el.
 
Marina Regală Britanică a informat că a ajutat autorităţile din Gibraltar să captureze nava pentru că aceasta transporta petrol în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE impuse guvernului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad.
 
Conform informaţiilor BBC, 30 de puşcaşi marini au fost transportaţi din Marea Britanie în Gibraltar pentru a ajuta autorităţile locale, la cererea guvernului din Gibraltar.
 
Teheranul a răspuns prin convocarea ambasadorului britanic la Ministerul iranian de Externe pentru a denunţa „capturarea ilegală”.
 
Abbas Araqchi, ministrul adjunct de Externe al Iranului a declarat săptămâna trecută că petrolierul nu se îndrepta spre Siria.
 
"În ciuda a ceea ce afirmă guvernul englez, destinaţia petrolierului nu era Siria. Portul din Siria la care fac ei referire nu are capacitatea pentru un astfel de super-petrolier. Destinaţia era alta. Petrolierul trecea prin apele internaţionale prin Strâmtoarea Gibraltarului şi nu există nicio lege care să permită Angliei să oprească acest petrolier. Din punctul nostru de vedere, acest act reprezintă un jaf maritim şi dorim ca acest petrolier să fie eliberat”, a declarat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.