Ministrul german de Externe Annalena Baerbock face apel la o ”nouă strategie faţă de China”, care să fie mai asertivă, punând presiune asupra cancelarului Olaf Scholz înaintea vizitei sale la Beijing de săptămâna aceasta, relatează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cancelarul federal a decis momentul călătoriei sale în China”, a declarat marţi Baerbock, membră a Partidului Verzilor, în timpul unei vizite la Taşkent, Uzbekistan.

”Acum este crucial să clarificăm în China mesajele pe care le-am convenit împreună în acordul de coaliţie”, a menţionat ea, potrivit cotidianului german „Der Spiegel”.

”După cum se ştie, am declarat clar în acordul de coaliţie că Beijingul este partenerul nostru în problemele globale, că nu ne putem separa într-o lume globalizată, dar că Beijingul este, de asemenea, un concurent şi un rival sistemic tot mai mare”, a adăugat şefa diplomaţiei germane.

Ea a subliniat că politica faţă de China va fi bazată pe ”această înţelegere strategică”, iar Berlinul îşi ”va alinia cooperarea cu alte regiuni ale lumii”.

”Am spus clar că noi, ca guvern federal, scriem o nouă strategie pentru China”, a spus ea, făcând referire la discuţiile pe care le-a avut cu omologul său de la Taşkent.

Declaraţiile Annalenei Baerbock reflectă fricţiunile din coaliţie după decizia de săptămâna trecută a guvernului de a autoriza compania chineză Cosco să cumpere un pachet de acţiuni la unul dintre terminalele portuare din Hamburg.

Cancelaria germană ar fi încercat să grăbească încheierea acordului, în pofida preocupărilor partenerilor de coaliţie, inclusiv ale Verzilor şi Partidului Liber Democrat (FDP). În cele din urmă, companiei Cosco i s-a permis să cumpere un pachet de acţiuni mai mic decât era planificat iniţial.

Scholz şi-a atras critici şi la Bruxelles pentru politica sa faţă de Beijing, după ce a respins categoric ideea decuplării de China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.