Ministrul de Interne al Turciei, Efkan Ala, a anunţat joi seara că peste 76.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie în urma loviturii de stat din noaptea de 15-16 iulie. Între timp, mişcarea clericului Fethullah Gulen a fost acuzată de autorităţile turce de orchestrarea puciului eşuat, care a dus la arestarea şi punerea sub acuzarea a 17.740 de persoane pentru implicarea în organizaţia considerată teroristă de către Ankara, scrie Hurriyet Daily News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pănă acum, numărul persoanelor suspendate se ridică la 76.100. Alte 5.171 de persoane sunt în custodia autorităţilor, dar nu au fost puse încă sub acuzare. Un număr de 17.740 de persoane au fost arestate”, a declarat Ala.

De asemenea, 190 de militari, printre care se numără nouă generali, sunt încă în libertate şi căutaţi de autorităţile turce.

”Au fost arestaţi 3.083 de poliţişti, 7.248 de soldaţi, 2.288 de judecători şi procurori, 199 de funcţionari locali şi 4.161 de civili”, a menţionat demnitarul turc, care a vorbit despre ”grava trădare” înfruntată de statul turc.

Între timp, ministrul de Interne a susţinut că aproape 150.000 de funcţionari publici sunt angajaţi în fiecare an, iar executivul caută să angajeze 10.000 de poliţişti.

Demnitarul a precizat că executivul se concetrează pe implementarea unor noi reglementări, pentru a preveni organizarea unei alte lovituri de stat. Un nou puci ar putea să aibă loc în zece ani dacă sistemul nu este complet schimbat, iar instituţiile nu sunt democratizate, în opinia lui Efkan Ala.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.