Ministrul de Externe al Luxembourgului, Jean Asselborn, avertizează că o posibilă ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea să provoace acţiuni similare în alte state membre din estul Europei, iar blocul comunitar va trebui să supravieţuiască unui efect de domino, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem să elimină riscul ca o ieşire a Marii Britanii să conducă la un efect de domino în estul Europei”, a declarat Asselborn.

Demnitarul luxemburghez a susţinut că decizia lui David Cameron de a organiza un referendum privind statutul ţării în UE a fost o greşeală istorică, iar un posibil Brexit ar avea consecinţe asupra politicii, economiei, apărării şi diplomaţiei continentului.

”Chiar dacă britanicii decid să rămână în Uniunea Europeană, asta nu va rezolva problema atitudinii negative pe care aceştia o au în legătură cu apartenenţa la blocul comunitar şi toate obligaţiile care decurg din acest statut”, a precizat ministrul de Externe.

Mai mult, Jean Asselborn a susţinut că trăieşte uneori cu impresia că David Cameron şi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului polonez de guvernare PiS, au o înţelegere secretă privind zguduirea procesului de integrare europeană: ”Amândoi par să aibă aceeaşi agendă politică în ceea ce priveşte o poziţie critică la adresa UE”.

Imediat după victoria în alegerile legislative, conservatorii polonezi de la PiS au învestit un executiv eurosceptic, care s-a confruntat diplomatic cu regulatorii europeni cu privire la o gamă largă de probleme, inclusiv libertatea de expresie, statul de drept, energia, protecţia mediului şi respectarea democraţiei.

Polonia rămâne cea mai puternică economie din blocul estic şi continuă să primească cele mai mari fonduri structurale. Însă, Marea Britanie livrează mai mulţi bani spre Bruxelles decât primeşte înapoi sub formă de fonduri şi subvenţii pentru agricultură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.