Ministrul Marii Britanii pentru Brexit, David Davis, a plecat luni spre Bruxelles pentru a purta primele discuţii cu negociatorul-şef Michel Barnier, care are ca scop stabilirea termenilor privind divorţul Regatului Unit de UE. Aceasta reprezintă prima întâlnire dintre negociatorii britanici şi cei europeni înainte de invocarea articolului 50, care va declanşa abia în prima parte a anului viitor procedura de Brexit, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau să încep să muncesc pentru a mă asigura că vom avea o relaţie pozitivă, puternică şi productivă cu cei mai apropiaţi vecini”, a declarat Davis.

Un purtător de cuvânt guvernamental a explicat că Davis se va întâlni luni seara cu Michel Barnier la Bruxelles, iar ulterior va pleca la Strasbourg, unde se va întâlni cu reprezentantul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt.

”Aceste întâlniri nu îşi propun să deschidă noi negocieri... ci doar să stabilească o bază pentru un dialog constructiv, care va conduce la o ieşire lină şi ordonată în interesul tuturor părţilor”, a susţinut ministrul britanic pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

Aceasta este prima vizită a lui David Davis în UE.

Liderii europeni au eliminat deja posibilitatea unor negocierin înainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va declanşa procedura de Brexit.

Premierul Theresa May a promis că va invoca articolul 50 până la finele lunii martie, iar asta înseamnă că negocierile vor începe abia la începutul lui iunie 2017. Liderul britanic a promis că vrea să taie numărul de imigranţi europeni şi să menţină accesul la piaţa unică europeană. 

Însă, liderii europeni au susţinut că şi britanicii trebuie să facă compromisuri în legătură cu libertatea de mişcare a muncitorilor europeni dacă vor să-şi păstreze accesul la piaţa unică.

Michel Barnier a îndeplinit anterior funcţia de ministru a Agriculturii în executivul lui Francois Fillon. De asemenea, acesta a servit drept comisar european pentru Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri sub Jose Manuel Barroso.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.