Remarcile recente ale ambasadorului Chinei în Franţa, care a pus la îndoială suveranitatea unor state ex-sovietice precum Ucraina, sunt total inacceptabile, a declarat luni ministrul de externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE la Luxemburg, relatează The Guardian, în timp ce Le Monde spune că diplomatul a fost convocat luni la Ministerul francez de Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este total inacceptabil", a declarat Lipavský. "Sper că şefii acestui ambasador vor îndrepta aceste lucruri", a adăugat şeful diplomaţiei de la Praga.

Ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a fost întrebat într-un interviu televizat, săptămâna trecută, dacă el consideră că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina, conform dreptului internaţional.

"Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, conform dreptului internaţional, deoarece nu există un acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană. Există o istorie aici, în care Crimeea a făcut parte iniţial din Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice," a declarat ambasadorul.

Remarcile sale, care pot fi interpretate ca punând la îndoială suveranitatea unor ţări membre ONU, ce s-au recunoscut reciproc, în mod oficial, după dizolvarea Uniunii Sovietice, inclusiv de către Federaţia Rusă, au stârnit reacţii vehemente din partea Ucrainei şi a ţărilor baltice, foste republici sovietice, dar şi din partea Franţei şi a şefului diplomaţiei europene, care a spus că speră că nu acesta este punctul de vedere al Beijingului.

CITEȘTE ȘI Ambasadorul Chinei la Paris generează un adevărat scandal diplomatic. Balticii şi Ucraina condamnă declaraţiile sale potrivit cărora fostele republici sovietice nu au un statut de ţări suverane consfinţit printr-un acord

Potrivit cotidianului Le Monde, ambasadorul Lu Shaye a fost convocat luni la MAE francez, după ce comentariile sale au provocat consternare nu doar în Franţa, ci în întreaga Europă. Lu Shaye, considerat unul dintre "lupii războinici" ai regimului chinez, este cunoscut pentru comentariile sale controversate, notează Le Monde.

În aprilie 2020, la scurt timp după declararea pandemiei de Covid-19, el fusese convocat de ministrul de externe de atunci al Franţei, după ce Ambasada chineză lăudase ”victoria” Chinei în lupta împotriva Covid-19 şi criticase gestionarea pandemiei de către Occident.

"Lupii războinici" este o denumire dată unei noi generaţii de diplomaţi chinezi care sunt mai degrabă adepţii unui limbaj mai puţin politicos. Lu Shaye însuşi s-a descris cândva drept un "soldat împotriva hienelor nebune", scrie Le Monde.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.