Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat, joi, că nu şi-a exprimat susţinerea faţă de protestele violente din Hong Kong după ce presa de stat din China a acuzat guvernele occidentale că se amestecă în problemele interne ale ţării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Să fiu clar. Am spus că condamn şi noi, Regatul Unit, condamnăm violenţa de orice fel şi că demonstranţii pro-democraţie ar fi fost foarte dezamăgiţi de scenele văzute”, a afirmat el.
 
Hunt a precizat că autorităţile trebuie să gestioneze cauzele protestelor şi a afirmat că nu există niciun motiv pentru care relaţiile bune dintre China şi Marea Britanie nu pot continua.
 
Presa de stat din China a dat vina pe amestecul guvernelor occidentale pentru violenţele din Hong Kong.
 
„Ideologii din guvernele occidentale nu renunţă niciodată în eforturile lor de a întoarce lumea împotriva guvernelor care nu sunt pe placul lor, chiar dacă acţiunile lor au creat haos în ţară după ţară în America Latină, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia”, se precizează într-un editorial China Daily.
 
„Acum încearcă acelaşi lucru în China”, adaugă ziarul.
 
China Daily a acuzat forţele guvernelor occidentale că instigă oamenii împotriva guvernului din Hong Kong „pentru a pune presiune pe guvernul central”.
 
Ambasadorul chinez în Regatul Unit Liu Xiaoming a fost convocat miercuri la Ministerul britanic de Externe, pe tema situaţiei din Hong Kong. 
 
Ambasadorul şi-a exprimat regretul faţă de poziţia Guvernului britanic cu privire la situaţia din Hong Kong şi a îndemnat Londra să evite orice nou ”amestec”.
 
China a anunţat anterior că a protestat în mod oficial în urma unor declaraţii ale ministrului britanic de Externe Jeremy Hunt, care a ameninţat Beijingul cu ”consecinţe grave” în cazul nerespectării Acordului retrocedării Hong Kongului, încheiat în 1984.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.