Ministrul argentinian al Economiei Martin Guzman, principalul artizan al acordului cu FMI în martie privind refinanţarea datoriilor Argentinei, şi-a anunţat sâmbătă demisia, după doi ani şi jumătate de mandat, deschizând o nouă fază de incertitudine pentru cea de-a treia economie. în America Latină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vă scriu pentru a vă prezenta demisia mea din funcţia de ministru al Economiei Naţiunii, cu care m-aţi onorat din 10 decembrie 2019”, a declarat Martin Guzman într-o scrisoare adresată preşedintelui Alberto. Fernandez.

Preşedintele argentinian, care şi în această săptămână şi-a oferit sprijinul remarcabil ministrului, nu a vorbit la început despre demisia, care a intervenit la finalul zilei de sâmbătă, informează AFP.

Martin Guzman, un economist de 39 de ani, fost student şi apropiat al câştigătorului Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz, se afla de doi ani în prima linie a negocierilor, mai întâi cu creditorii Clubului de la Paris, apoi cu Fondul Monetar Internaţional FMI) pentru restructurarea datoriei Argentinei de aproape 45 de miliarde de dolari, moştenire a unui împrumut contractat în 2018 de guvernul anterior al liberalului Mauricio Macri - cel mai mare împrumut din istoria Fondului.

Acordul dintre Argentina şi FMI prevede o serie de măsuri macroeconomice pentru controlul inflaţiei cronice a ţării (50,9% în 2021, 60,7% în ultimele douăsprezece luni) şi reducerea deficitului bugetar (3% din PIB în 2021) până la echilibru în 2025. Toate sub monitorizare regulată de către Fond. În schimb, rambursarea datoriei nu va începe decât în ​​2026, după o perioadă de graţie de patru ani, care urmează să fie repartizată până în 2034.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.