Miniştrii nord-irlandezi au anunţat luni seară declanşarea procedurii de organizare a unor alegeri anticipate pentru a rezolva criza guvernamentală gravă de la Belfast, generată de demisia vicepremierului Martin McGuinness. De asemenea, demisia sa a însemnat prăbuşirea guvernării comune dintre catolicii naţionalişti şi protestanţi unionişti, care a reuşit să menţină în ultimele două decenii o pace importantă în Irlanda de Nord. Alegătorii nord-irlandezi ar urma să se prezinte la urne în ziua de 2 martie, ceea ce riscă să afecteze calendarul Brexitului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepremierul Martin McGuinness, un reprezentant de seamă al formaţiunii Sinn Fein şi lider în tinereţe al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a decis să demisioneze săptămâna trecută în semn de protest faţă de modul în care prim-ministra Arlene Foster a gestionat un proiect de energie verde extrem de controversat din Irlanda de Nord.

Aceste alegeri anticipate riscă să paralizeze regiunea în timp ce Marea Britanie se pregăteşte să lanseze negocierile pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

”Propun prezentarea rapidă a unui proiect de hotărâre guvernamentală pentru fixarea alegerilor anticipate în ziua de joi, 2 martie, şi pentru dizolvarea legislativului începând cu 26 ianuarie”, a declarat James Brokenshire.

Secretarul pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, era obligat legal să declanşeze alegeri anticipate după eşecul negocierilor pentru a forma un nou guvern comun al protestanţilor şi catolicilor de la Belfast.

McGuinness a decis să demisioneze din cauza susţinerii premierului pentru un proiect de energie verde, care ar fi costat 490 de milioane de lire sterline din banii contribuabililor nord-irlandezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.