Miniştrii de interne ai Uniunii Europene se vor întâlni pe 25 noiembrie la Bruxelles pentru a discuta despre politica de migraţie, după refuzul Romei de a primi nava cu migranţi „Ocean Viking”, a anunţat joi, preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Refuzul Romei de a primi nava Ocean Viking, care avea 230 de migranţi la bord şi care au fost primiţi în cele din urmă de Franţa, a provocat o criză diplomatică cu Parisul. Franţa a cerut ”iniţiative europene” pentru ”un control mai bun al frontierelor externe şi mecanisme de solidaritate”.

Preşedinţia cehă a anunţat pe Twitter că a convocat un ”consiliu extraordinar pentru afaceri interne” în cadrul căruia ”miniştrii vor discuta despre situaţia actuală pe toate rutele de migraţie”.

Problema migraţiei este un motiv de dispută în cadrul celor 27 de state membre UE, care au o părere diferită cu privire la mecanismele de solidaritate care trebuie să fie puse în aplicare pentru a ajuta ţările aflate în prima linie de primire a migranţilor, în special în Marea Mediterană.

Ţările din Europa Centrală sunt ostile oricărei relocări a migranţilor pe teritoriul lor, în condiţiile în care prin reglementarea de la Dublin se încredinţează examinarea unei solicitări de azil ţării prin care solicitantul a intrat în UE.

Reuniunea din 25 noiembrie ar trebui să abordeze reforma normelor referitoare la azil, precum şi mecanismele de protecţie şi solidaritate a frontierelor, a declarat pentru AFP un diplomat european. Politica UE faţă de ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor, precum şi rolul ONG-urilor ”instrumentalizate de contrabandişti” vor fi şi ele în centrul discuţiilor, a mai spus diplomatul. ”Tensiunile dintre Franţa şi Italia reprezintă o problemă, ele trebuie dezamorsate”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Olivier Véran, a descris refuzul Italiei de a găzdui nava Ocean Viking drept ”inacceptabil”. El a cerut Europei ”să se decidă foarte repede cu privire la acţiunile care urmează să fie întreprinse”.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin a declarat Franţa suspendă cu ”efect imediat” primirea planificată a 3.500 de migranţi aflaţi în prezent în Italia.

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a denunţat reacţia ”agresivă” şi ”nejustificată”, amintind că ţara ei a primit deja aproximativ 90.000 de migranţi de la începutul anului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.