Miniştri britanici au discutat în secret despre o amânare cu opt săptămâni a retragerii Regatului Unit din blocul european, prevăzutăla 29 martie, dezvăluie în ediţia de marţi seara cotidianul The Telegraph, o mânare care ar împinge Brexitul la 24 mai, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ziarului, aceşti miniştri vor ca UE să accepte o ”perioadă de graţie” de două luni, după 29 martie, pentru a avea timp să implementeze legislaţia necesară, în cazul în care acordul premierului Theresa May este aprobat în Parlament.

JUNCKER O PRIMEŞTE JOI PE MAY

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să o primească joi, la Bruxelles, pe Theresa May, care vrea să obţină modificări constrângătoare juridic cu privire la clauza de salvgardare ("backstop") privind frontiera irlandeză.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a anunţat luni că Uniunea Europeană este pregătită să caute soluţii alternative la "backstop" în faza de tranziţie care urmează retragerii Regatului Unit din blocul european, prevăzută la 29 martie.

Tensiuni cu privire la această ”plasă de siguranţă” menită să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord se află la originea unor blocaje în Parlamentul britanic cu privire la acordul Brexitului - despre care Barnier a subliniat, din npu, luni, că nu va fi renegociat.

”Poziţia UE este clară”, a subliniat marţi un purtător de cuvânt CE, Margaritis Schinas, într-o conferinţă de presă. ”Vom asculta încă o dată ceea ce are să ne spună premierul” britanic Theresa May.

Şefa Guvernului conservator a pledat, într-un interviu publicat duminică în The Sunday Times, în favoarea unei ”soluţii pragmatice” la problema irlandeză, fără să avanseze noi piste de reflecţie.

Un grup de lucru alcătuit din deputaţi conservatori şi supervizat de ministrul Brexitului Stephen Barclay s-a reunit luni într-o încercare de a găsi soluţii alternatibve la "backstop".

Înainte să plece marţi în Irlanda de Nord, unde a dat asigurpri populaţiei cu privire la viitorul provinciei, May le-a spus miniştrilor săi că vrea să obţină de la Bruxelles modificări ”juridic constrângătoare” în vederea evitării ca ţara sa să fie ”prinsă pe termen nedeterminat în capcana backstopului”, potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street.

Partidul Unionist Democrat (DUP), a cărui susţinere îi asigură Theresei may o fragilă majoritate absolută la Westminster, îşi subliniază ataşamentul faţă de un acord al Brexitului, însă refuză ”backstop”-ul şi cere altă soluţie în schimbul lui.

”Backstopul actual, aşa cum repet într-una, este toxic pentru locuitorii Irlandei de Nord”, a reafirmat la BBC conducătoarea DUP Arlene Foster, care se întâlneşte cu Theresa May miercuri, la Belfast.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.