Reprezentanţii Ministerului de Externe al Turciei au declarat joi după-amiază că a existat recent o gravă criză de încredere în relaţiile dintre Berlin şi Ankara, catalogând criticile lansate de şeful diplomaţiei germane drept ”un ultim exemplu inacceptabil a unei abordări unilaterale distorsionate”, relatează Hurriyet Daily News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Recent, a existat o gravă criză de încredere în relaţiile noastre cu Germania - un prieten şi un aliat cu care avem legături istorice”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe.

De asemenea, diplomaţia turcă acuză că în spatele acestei crize diplomatice se află tocmai ”standardele duble” din abordarea germană vizavi de Turcia.

”Astăzi, comentariile lansate de ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, au reprezentat un ultim exemplu inacceptabil a unei abordări unilaterale distorsionate”, au completat reprezentanţii ministerului de la Ankara.

De asemenea, diplomaţia turcă a precizat că guvernanţii germani nu pot să ceară eliberarea unor suspecţi reţinuţi sau arestaţi pentru acuzaţii de terorism în Turcia, iar aceste comentarii sunt considerate inacceptabile în timp ce aşa-zişii gulenişti şi militanţi kurzi trăiesc fără probleme în Germania.

Ministerul de Externe susţine că relaţiile dintre cele două ţări ar trebui să urmeze normele şi principiile internaţionale, nu să se bazeze pe şantaj şi ameninţări, cerând în acelaşi timp guvernanţilor germani să înţeleagă aşteptăţile turcilor în lupta de combatere a terorismului şi de menţinere a securităţii în regiune.

De asemenea, şeful diplomaţiei turce a precizat că este imposibil ca ţara să facă asemenea compromisuri în lupta de combatere a terorismului, precum cele exprimate de către Berlin.

”Ar trebui să ne concentrăm pe obiectivele comune pe termen lung”, a declarat Cavusoglu.

Aceste reacţii vin după ce o nouă dispută diplomatică a apărut între Berlin şi Ankara, după ce ambasadorul turc a fost convocat pentru a da explicaţii cu privire la arestarea a şapte activişti, inclusiv a directoarei Amnesty Turkey.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.