Liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik - sancţionat de către Statele Unite -, pare să fie pe cale să obţină o victorie electortală crucială în această ţară fragilă din Balcani, potrivit ultimelor rezultate, în urma unei nopţi haotice, în care rivala sa, Jelena Trivic, l-a acuzat de fraudă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegeri multiple care au avut loc duminică ar putea conduce la rezultate ce ar putea agrava instabilitatea acestei ţări sărace, împărţită după linii de fractură etnică.

Jelena Trivic, în vârstă de 36 de ani, a fost prima care şi-a proclamat victoria în alegerile prezidenţiale din Republika Srspka (RS), entitatea sârbă în această ţară fracturată, după ce a promis să eradicheze corupţia şi să menţinând o împărţire naţionalistă exacerbată.

Ea  acuzat tabăra lui Milorad Dodic de farudă.

Liderul sârb, în vârstă de 63 de ani, un mare admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin, a contrazis-o imediat şi şl-a acuzat adversara de lipsă de ”seriozitate”.

Comisia Electorală a anunţat luni că el a obţinut 49% dintre voturile exprimate, iar profesoara de economie 42%, după numărarea voturilor exprimate în 82% dintre secţiile de votare din RS.

”Ultimele rezultate confirmă marea noastră victorie”, şi-a exprimat satisfacţia, într-un mesaj postat pe Twitter, formaţiunea naţionalistă a lui Milorad Dodik, SNDS.

Însă opoziţia sârbă refuză să renunţe, subliniază că Jelena Trivic este noua preşedintă a RS şi că scrutinul a fost pătat de fraude.

Bosnia este guvernată printr-un sistem disfuncţional, moştenit prin Acordurile de Pace de la Dayton, care au pus capăt războiului intercomunitar în 1995.

Ea este împărţită în Republica Srpska şi o federaţie croato-musulmană, legate printr-o putere centrală slabă şi adesea paralizată.

Principalele partide au exploatat, de la sfârşitul războiului, disensiunile etnice, cu scopul de a se menţine la putere.

În acest răstimp, toţi cei care au putut s-o facă au ales exilul, din cauza lipsei perspectivelor, atât politicie, cât şi economice, într-o ţară în care şomajul atinge aproximativ 30% din populaţia activă.

Aproape 500.000 de persoane au părăsit Bosnia, de la ultimul recensământ, în 2013, când avra 3,5 milioane de locuitori, potrivit unor estimări ale Uniunii pentru Întoarcere Durabilă, un ONG local.

Milorad Dodik agită apele, de luni de zile, multiplicându-şi ameninţările cu o secesiune, iar din această cazuă Statele Unite i-au impus noi sancţiuni, în ianuarie.

El a candidat la al treilea mandat la preşedinţia RS, după ce a petrecut patru ani în fotoliul de la preşedinţia colegială a Bosniei, de unde nu a încetat să denigreze o ţară ”ratată”, pe care o ”dispreţuieşte”.

Victoria RS nu este, însă, singura surpriză a acestui scrutin.

În comunitatea musulmană, liderul SDA (naţionalist), Bakir Izetbegovic, care domină viaţa politică de la dobândirea independenţei încoace, a suferit o înfrângere usturătoare în cursa la preşedinţia tripartită.

Un social-democrat susţinut de 11 partide de opoziţie, Denis Becirovic, care militează în favoarea unei Bosnii ”proeuropene şi unite”, a obţinut o victorie detaşată.

În partea croată, Zeljko Komsic a obţinut al patrulea mandat în preşedinţia colegială, ceea ce ar putea conduce la noi tensiuni.

O portavoce a unei Bosnii ”cetăţeneşti”, el este apreciat de către musulmani, însă este urât de o mare parte a coraţilor, care-i neagă orice legitimitate.

Nemulţumirile lor decurg din dominaţia demografică a musulmanilor în entitatea lor comună, care le permite în fapt să-l aleagă pe membrul croat al preşedinţiei tripartite.

Imediat după închiderea secţiilor de votare, Înaltul Reprezentant Internaţional Christian Schmidt a anunţat reforme în entitatea croato-musimană, în care nu s-a putut desemna niciun Guvern în urma ultimelor alegeri, în 2018, din cauza dezacordurilor între cele două comunităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.