Un militar nord-coreean a fost rănit prin împuşcare în timp ce dezerta în Coreea de Sud prin zona demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula între cele două Corei, au anunţat luni forţele sud-coreene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militarul a trecut în partea de sud a ”zonei comune de securitate” (JSA), la Panmunjom, singurul sector al DMZ în care cele două armate rivale stau faţă în faţă., a precizat într-un comunicat Statul Major sud-coreean.

”Armata noastră a preluat un militar nord-coreean care a traversat un post nord-coreean către Casa noastră a Libertăţii”, a anunţat armata referindu-se la una dintre clădirile din JSA.

Acest transfug a fost spitalizat după ce a fost răniit de tirul altui militar nord-coreean, a precizat armata sud-coreeană. Gravitatea rănilor era necunoscută pentru moment.

Dezertările militare nu sunt rare prin DMZ, care în pofida numelui este una dintre frontierele cele mai militarizate din lume. Însă este neobişnuit să aibă loc la Panmunjom, o atracţie turistică majoră.

În iunie, doi militari nord-coreeni au dezertat, la un interval de zece zile, traversând DMZ.

După împărţirea peninsulei, zeci de militari nord-coreeni au fugit în sud prin fâşia ”demilitarizată” de doi kilometri lăţine de fiecare parte a frontierei propriu-zise.

Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din ţara lor, însă rar  civili traversează frontiera dintre cele două Corei, puternic securizată cu sârmă ghimpată şi câmpuri minate. Ei preferă de obicei să o facă pe la frontiera cu China, mai poroasă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.