Marea Britanie îl va extrăda în SUA pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, astfel încât acesta să fie judecat pentru spionaj, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, potrivit cotidianului El Universo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am făcut deja o solicitare, astfel că el va fi extrădat în SUA”, a spus Pompeo. “Nu pot comenta mai mult, dar guvernul meu consideră că este important ca acest bărbat, care a reprezentat un risc pentru lume şi i-a pus în pericol pe soldaţii americani, să fie sancţionat de justiţie”, a adăugat Pompeo, conform AFP.

În urmă cu o săptămână, ministrul britanic Alan Duncan afirma că Assange nu va fi extrădat într-o ţară în care riscă o condamnare la moarte.

Julian Assange este acuzat de spionaj de SUA, care au cerut extrădarea sa. Washingtonul îi reproşează australianului că a pus în pericol unele dintre sursele americane prin publicarea, în 2010, a aproximativ 750.000 de documente militare şi diplomatice. Statele Unite îl acuză de faptul că a ”complotat” împreună cu fostul analist american Chelsea Manning, condamnat în 2013, după ce a fost găsit vinovat că s-a aflat la originea acestei divulgări, cea mai mare mare din istoria americană. Julian Assange este suspectat de faptul că a ”ajutat-o (pe Chelsea Manning) să obţină informaţii confidenţiale, ştiind că acestea puteau fi folosite în detrimentul Statelor Unite şi în avantajul unei naţiuni străine”.

Julian Assange a fost arestat la 11 aprilie, în Ambasada Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat în urmă cu şapte ani, în urma unei solicitări de extrădare formulată de către Statele Unite.

În aceeaşi zi, Washingtonul anunţa că l-a inculpat, cu un an mai înainte, cu privire la asociere de răufăcători în vederea unei ”piraterii informatice”, în legătură cu care riscă cinci ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.