Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a declarat ”optimist” luni, în prima zi a unui nou turneu în Orientul Mijlociu, să vadă”alte ţări arabe” urmând exemplul Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, în pofida protestelor palestinienilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo, care a purtat la sosire o mască sanitară în culorile steagului american, s-a întâlnit la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

”Sunt foarte optimist să văd alte ţări arabe raliindu-se acestei oportunităţi de a recunoaşte statul Israel şi de a lucra cu el”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă, după această întâlnire.

Secretarul de Stat nu a întocmit o listă a ţărilor candidate la o normalizare a relaţiilor cu Israelul, însă urmează să efectueze vizite în Sudan şi Bahrain, în afară de EAU, în cadrul acestui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu.

După anunţarea la 13 august a acordului normalizării între EAU şi Israel, încheiat sub egida Statelor Unite, circulă speculaţii cu privire la alte candidate posibile la o normalizare cu statul evreu - Bahrain, Oman sau Sudan.

La Khartoum, Pompeo urmează ”să-şi exprime susţinerea faţă de o aprofundare a relaţiilor israeliano-sudaneze” şi ”tranziţia” din această ţară, care a dat pagina celor trei decenii de autocraţie a lui Omar al-Bashir, potrivit Washingtonului.

În prezenţa lui Pompeo, Netanyahu a evocat ”o nouă eră” în care ”alte ţări” din regiune ar putea să urmeze exemplul EAU. ”Noi am discutat despre asta şi sper să existe veşti în viitorul apropiat”, a declarat el.

În favoarea normalizării, Israelul şi EAU au anunţat că vor să-şi multiplice schimburile comerciale, vânzarea de petrol emirat către Israel şi de tehnologie israeliană către EAU, în afară de o consolidare a turismului, prin proiecte ale unor zboruri directe de la Tel Aviv la Dubai şi Abu Dhabi.

MOBILIZARE

Planul Trump de pace în conflictul israeliano-palestinian anunţa în ianuarie o cooperare între Israel şi ţări arabe ostile Iranului, inamicul jurat al statului evreu şi anexarea unor porţiuni ale Cisiordaniei de către Israel.

EAU dau asigurări că acordul lor cu Israelul prevede ”să se pună capăt oricărei anexări suplimentare” în Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel din 1967, însă Netanyahu a evocat o simplă ”amânare”.

Palestinienii - de la cei din Fattahul laic al preşedintelui Mahmoud Abbas şi până la islamiştii din Hamas - au denunţat acordul Israelului cu EAU, iar unii văd în el ”o lovitură de pumnal în spate” şi încearcă să mobilizeze puteri străine pentru a i se opune.

În acest sens, şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab este aşteptat luni seara la Ierusalim, potrivit unor surse diplomatice. Raab urmează să se întâlnească separat cu Netanyahu, la Ierusalim, şi Abbas, la Ramallah, în Cisiordania.

Aflat la putere în Fâşia Gaza, alt teritoriu palestinian, Hamasul îi îndeamnă pe liderii regionali ”să rupă tăcerea” şi să exercite presiuni asupra Israelului ”pentru a pune capăt” blocadei impuse acestei enclave.

Normalizarea ”va permite schimbarea traiectoriei regiunii, de la un trecut ostil şi plin de conflicte, la una a speranţei, păcii şi prosperităţii”, a pledat ambasadorul EAU la Washington, Youssef al-Otaiba,referindu-se la acordul cu Israelul, avertizând însă că pot interveni ”dificultăţi”.

”GARANŢII”

În acest sens, un subiect rămâne deosebit de sensibil pentru Israel, şi anume o eventuală vânzare a unor avioane de luptă de tip F-35 de către Statele Unite EAU.

EAU dispun de aproximativ 60 de avioane de tip Mirage 2000, un avion francez de luptă polivalent, însă potrivit The New York Times (NYT), administraţia Trump şi-a ”accelerat” ofensiva în vederea vânzării de avioane de tip F-35 de nouă generaţie EAU.

Istoric, Israelul se opune vânzării de avioane de tip F-35 altor ţări din Orientul Mijlociu - inclusiv Iordaniei şi Egiptului, ţări cu care a semnat acorduri de pace după Războiul de Şae Zile din 1967 -, pentru că vrea să-şi menţină superioritatea tehnologică în regiune.

Benjamin Netanyahu a reiterat luni că acordul cu EAU nu include vreo clauză cu privire la F-35, însă a declarat că a primit ”garanţii” din partea Statelor Unite că ”avansul” militar al Israelului va fi menţinut.

”Vom continua să menţinem acest avans militar cantitativ (al Israelului)”, dar ”vrem să putem furniza, de asemenea, (EAU) echipamentul de care ele au nevoie pentru a-şi proteja populaţia de aceeaşi ameninţare care o constituie Republica islamică Iran”, a declarat Pompeo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.