Secretarul de Stat american Mike Pompeo a cerut Chinei să oprească practica de a reţine uigurii – o minoritate musulmană – în tabere din regiunea Xinjiang, la o zi după ce a numit această practică „odioasă”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo a ţinut un discurs la o întâlnire a supravieţuitorilor şi rudelor celor reţinuţi de regim, peste un milion aflându-se în aceste tabere.

„Cerem guvernului chinez să elibereze imediat rudele acestor persoani şi pe toţi cei reţinuţi arbitrar în tabere”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Marţi, Pompeo s-a întâlnit cu Mihrigul Tursun, o femeie uigură care a vorbit public în SUA despre ceea ce ea a numit tortura exercitată asupra minorităţii în închisorile din China.

Ea a afirmat că a fost separată de copiii ei şi ţinută înghesuită într-o celulă alături de alte 60 de femei, ele fiind electrocutate şi bătute în timpul unor interogatorii.

Departamentul de Stat a informat că Pompeo s-a întâlnit şi cu alţi trei uiguri ale căror rude sunt reţinute în China, ţară care a reţinut până acum un milion de uiguri într-un efort de a-i integra forţat în societate.

Pompeo a afirmat marţi că cel puţin sute de mii de uiguri au fost reţinuţi, „cu siguranţă”.

„Lucrăm pentru a-i convinge pe chinezi că această practică este odioasă şi ar trebui oprită”, a afirmat Pompeo.

Conform Departamentului de Stat şi mai multor organizaţii privind drepturile omului, China a confiscat Coranul de la mai mulţi uiguri şi i-a forţat să bea alcool şi să mănânce carne de porc, practici interzise de Islam.

„Este una dintre cele mai grave probleme ale drepturilor omului din lume de astăzi”, a afirmat Michael Kozak, un oficial al departamentului, prezentând cel mai recent raport anual privind drepturile omului.

China neagă acuzaţiile de detenţii în masă, afirmând că ar fi vorba de centre de educare ca parte a luptei împotriva extremismului islamic în regiunea Xinjiang.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.