Mike Pence va vizita Zidul Plângerii din Ierusalim, marţi, în timp ce palestinienii plănuiesc o grevă generală şi proteste faţă de discursul pro-Israel pe care vicepreşedintele american l-a susţinut luni, numindu-l „mesianic” scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discursul pe care Pence l-a susţinut luni în parlamentul israelian, care a conţinut referinţe biblice, a fost apreciat de israelieni drept cel mai bun discurs la care ar fi putut spera vreodată din partea administraţiei americane. Însă, palestinienii sunt de părere că acesta le-a confirmat unele dintre cele mai mari temeri ale lor.

Pence a repetat afirmaţia preşedintelui american Donald Trump din 6 decembrie, potrivit căreia recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului. El a promis să mute ambasada SUA în acest oraş până la finalul anului 2019.

Vicepreşedintele american a spus că „prietenia dintre popoarele noastre este mai puternică decât oricând”. „Sunt aici să transmit un mesaj simplu, din inima poporului american: America susţine Israelul”, a adăugat el. 

Mike Pence, a cărui vizită este boicotată de palestinieni, va vizita marţi una dintre cele mai sfinte situri ale iudaismului, Zidul Plângerii. 

Situl se află în estul Ierusalimului, anexat Israelului – regiunea pe care palestinienii o vor drept capitală pentru viitorul lor stat (Ierusalimul de Est). Este posibil ca mulţi israelieni să interpreteze discursul lui Pence drept sprijin al SUA în privinţa revendicării întregului oraş de către aceştia.

Cu această vizită, Pence îi va urma exemplul lui Donald Trump, care în luna mai a anului trecut a devenit primul preşedinte american în funcţie care a vizitat Zidul Plângerii.

Pence va vizita şi Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului din Ierusalim.

Palestinienii se confruntă cu o dilemă în legătură cu modul în care să acţioneze în privinţa poziţiei administraţiei americane pe care o percep drept „extrem de părtinitoare”, în timp ce încearcă să îşi păstreze speranţa pentru o soluţie de tip „two-state”.

Prin această soluţie, Israelul şi Palestina ar fi declarate două state independente, întrucât israelienii vor un stat evreiesc, iar ceilalţi vor unul palestinian.

Pence a reiterat faptul că SUA vor sprijini soluţia „two-state” în conflictul israeliano-palestinian, „dacă ambele părţi sunt de acord”.

Un oficial palestinian a numit discursul lui Pence „mesianic” şi „un dar pentru extremişti” şi a repetat că administraţia Trump este incapabilă să medieze cu imparţialitate discuţiile pentru pace.

Aproximativ 12 legiuitori israelieni arabi au fost daţi afară din încăpere atunci când Pence şi-a început discursul, pentru că au scandat în semn de protest.

Marţi, o grevă generală şi demonstraţii au fost plănuite în teritorii palestiniene. 

Liderii palestinieni au căutat în altă parte sprijin, iar preşedintele Mahmud Abbas s-a întâlnit, luni, la Bruxelles, cu miniştri din cadrul Uniunii Europene. Abbas, în vârstă de 82 de ani, le-a cerut să recunoască statul Palestina. Nu a existat nicio discuţie despre un acord de asociere cu UE. Abbas a spus că este dedicat în continuare negocierilor, dar a căutat un proces condus la nivel internaţional.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a spus că nu există înlocuitor pentru conducerea americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.