Mii de membri ai forţelor de ordne spaniole au manifestat sâmbătă - alături de lideri ai unor partide de dreapta - împotriva unui proiect de modificare a unei legi, denumită ”legea căluş” de către critici, care interzice începând din 2015 folosirea fără autorizare a unor imagini în care apar forţe de ordne, în cazul în care aceste imagini le pot pune în pericol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii, care agitau steaguri spaniole şi banderole sindicale, au defilat către sediul Ministerului de Interne, la apelul Jusapol, o organizaţie din care fac parte principalele sindicate ale poliţiei şi Gărzii Civile - Jupol şi Jucil.

”Spunem «nu» reformei”, a declarat presei preşedintele Jusapol, Miguel Angel Gomez.

”Credem că legea trebuie adaptată perioadei actuale şi reformată, dar nu trebuie să călcăm niciodată în picioare drepturile celor care se ocupă de securtate şi muncesc în fiecare zi cu această lege”, consideră el.

Proiectul de modificare - al Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez şi Partidului Podemos (stânga radicală), aliatul socialiştilor - vizează să aducă textul în conformitate cu o hotărâre a Tribunalului Constituţional, care a stabilit anul trecut că este ”neconstituţional” să se ceară autorizaţie în vederea folosirii unor imagini în care apar forţe de ordine, un lucru care înseamnă ”cenzură prealabilă”.

Această lege a fost adoptată în 2015, în timpul Guvernului de dreapta al lui Mariano Rajoy, în toiul unui val de manifestaţii antiausteritate.

Actualul Guvern de stânga a promis să modifice legea.

Potrivit Sindicatului Jucil, o asemenea modificare ar deschide un ”scenariu obscur de incertitudini” şi ar fi o victorie ”a celor care nu sunt de acord cu ordinea stabilită şi care vor să o răstoarne în stradă prin acţiuni violente”.

Această lege de ”protecţie a securităţii cetăţeneşti”, denunţată drept liberticidă de către o parte a societăţii spaniole, interzice ”folosirea neautorizată” a unor imagini în care apar forţe de ordine ”care pot pune în pericol securitatea personală sau profesională a agenţilor, instalaţiilor protejate sau succesul unei operaţiuni, cu respectarea dreptului fundamental la informare”.

Această infracţiune se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 600 şi 10.400 de euro.

Această lege seamănă cu o controversată lege franceză privind securitatea globală, care prevede printr-un articol polemic pedepsirea ”provocării la identificare” a forţelor de ordine, cenzurat în mai de către Consiliul Constituţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.