Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a protesta faţă de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, acuzându-l pe liderul veteran că a gestionat greşit securitatea naţiunii şi cerând organizarea de noi alegeri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestele antiguvernamentale care au zguduit ţara pentru o mare parte din anul trecut au încetat după atacurile comise de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie. Disensiunile politice au fost lăsate deoparte, israelienii mobilizându-se în sprijinul armatei şi al familiilor celor ucişi sau luaţi ostatici.

Dar, în condiţiile în care războiul devastator din Gaza se află în cea de-a patra lună şi sondajele de opinie arată un sprijin în scădere pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin tot mai puternice, deşi nu există niciun indiciu că poziţia sa este ameninţată în mod iminent. Acest lucru s-a reflectat în participarea de sâmbătă seara într-o piaţă centrală din Tel Aviv, unde au avut loc multe dintre protestele de anul trecut. Deşi mulţimea a fost mult mai mică decât cea de anul trecut, aceasta a cuprins totuşi câteva mii de persoane, multe dintre ele bătând în tobe, strigându-şi consternarea şi fluturând steaguri israeliene.

"Guvernul care ne-a abandonat pe 7 octombrie continuă să ne abandoneze în fiecare zi de atunci - pe cei evacuaţi de la (frontierele) de nord şi de sud, familiile victimelor, rezerviştii, ostaticii", a declarat Noam Alon, al cărei frate, soldat, a fost ucis încercând să elibereze un kibbutz israelian de atacatorii Hamas. "Puterea de a schimba şi de a repara este în mâinile noastre", a spus ea de pe scenă. "Acest guvern trebuie să plece acasă. Acum!", a cerut protestatara. Mulţimea i-a răspuns, strigând: "Acum! Acum! Acum!"

În timp ce au apărut diviziuni între membrii cabinetului său de război, Netanyahu este hotărât să rămână la putere. Liderii opoziţiei s-au oferit să formeze un guvern de uniune care să nu fie condus de Netanyahu, dar nicio mişcare nu a prins deocamdată contur.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.