Autorităţile australiene cer câtorva mii de australieni din 28 de comunităţi să evacueze din calea unui incendiu de vegetaţie ”volatil”, împotriva căruia luptau pompieri în statul Victoria (sud), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul, situat la două ore nord-vest de Melbourne, a devastat aproximativ 10.000 de hectare de pădure şi terenuri agricole.

Aproximativ 1.000 de pompieri au fost desfăşuraţi împotriva flăcărilor.

”Ei sunt susţinuţi de bombardiere cu apă, inclusiv de avioane-cisternă mari. Le trimitem tot ceea ce putem”, anunţă la postul naţional de televiziune ABC  comandantul pompierilor statului, Jason Heffernan.

”Mă aştept ca incendiul să rămână dinamic şi volatil. Nu am scăpat încă”, a avertizat el.

Serviciile de urgenţă au cerut câtorva mii de locuitori ai 28 de comunităţi rurale afectate de incendii să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze în centre de evacuare.

”În această perioadă periculoasă şi dificilă, toţi australienii se gândesc la cei care muncesc cu curaj să salveze vieţi şi case”, anunţă premierul Anthony Albanese într-un comunicat publicat pe reţele de socializare.

”Ne gândim la toţi cei care sunt afectaţi de incendii”, adaugă el.

Australia se confruntă, după mai mulţi ani bogaţi în precipitaţii, cu una dintre cele mai grave perioade de incendii de vegetaţie după cea catastrofală din 2019-2020.

În această perioadă, pe care australienii o numesc ”vara neagră”, incendii de vegetaţie au devastat coasta de est a Australiei, omorând milioane de animale şi învăluind oraşele într-un fum nociv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.