Mii de femei au demonstrat duminică la Madrid împotriva inegalităţii de gen, de ziua Internaţională a Femeii, în pofida îngrijorărilor că adunările mari de oameni pot contribui la răspândirea coronavirusului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtând steaguri şi bannere pentru a denunţa violenţele de gen, femeile îmbrăcate în roşu au mărşăluit pe principalele bulevarde din Madrid, spre centrul oraşului, scandând şi bătând în tobe.

O protestatară a purtat un semn pe care se putea citi: ”Machismul ucide mai mult decât coronavirusul”.

”Trebuie să fim puternice şi să luptăm pentru drepturile tuturor, să fim egali, să fim plătite la fel ca bărbaţii”, a spus una dintre toboşare, Marina Martin.

Mişcarea feministă din Spania a devenit o forţă politică puternică, de când cinci bărbaţi au fost încarceraţi în 2016 pentru abuz sexual, în urma violării în grup a unei tinere la festivalul cursei de tauri din Pamplona.

Răspunzând nemulţumirii publice faţă de violenţa sexuală, guvernul de stânga a aprobat un proiect pentru a încadra actul sexul neconsimţit la viol. Anterior, un agresor ar fi trebuit să se folosească de violenţă fizică pentru ca un atac sexual să fie încadrat la viol.

Subiectul rămâne însă controversat, partidul de extremă-dreapta Vox, a treia mare forţă politică din Spania, fiind împotrivă, considerând că este discriminatoriu faţă de bărbaţi.

Un număr de evenimente au fost anulate sau amânate în Spania, pentru a reduce posibilitatea extinderii virusului, dar coordonatorul serviciului de urgenţe medicale, Fernando Simon, a afirmat sâmbătă că Ministerul Sănătăţii nu consideră că marşul ar fi un risc.

Ministrul Sănătăţii, Salvador Illa, a cerut duminică persoanelor cu simptome să nu participe la demonstraţii.

Potrivit celor mai recente date, în Spania erau 589 de cazuri confirmate de infecţii cu coronavirus, dintre care 202 în Madrid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.