Autorităţile americane se pregătesc intens pentru a doua noapte de proteste, după ce au instalat joi seară garduri de securitate în apropierea hotelului din Washington, în care îşi va petrece noaptea republicanul Donald Trump după discuţiile purtate cu preşedintele Obama la Casa Albă. De asemenea, un zid de beton va proteja în această noapte Trump Tower, în timp ce studenţii au organizat noi proteste faţă de victoria lui Donald Trump, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de mii de oameni au ocupat miercuri noaptea străzile din mai multe oraşe şi metropole american pentru a protesta faţă de victoria republicanului Donald Trump. Autorităţile americane au anunţat că cel puţin cinci persoane au fost rănite în proteste, după ce au fost împuşcate în Oakland.

Un reprezentant al campaniei republicane a evitat să răspundă protestatarilor din Manhattan. Însă, Rudy Giuliani - un susţinător al miliardarului republican - i-a catalogat pe protestatari drept ”o grămadă de bebeluşi plângăcioşi”.

”Dacă spuneţi de ţăcăniţii stângişti din campusurile universitare, acii este vina profesorilor nu a studenţilor. Liniştiţi-vă, lucrurile nu sunt aşa de grave precum credeţi voi”,  a declarat Rudy Giuliani pentru Fox News.

Protestatarii au condamnat retorica miliardarului republican vizavi de imigranţi, musulmani şi acuzaţiile de agresiune sexuală. Peste 20 de persoane au fost arestate pentru că au blocat sau au încercat să blocheze mai multe autostrăzi din Los Angeles, dar şi din Richmond.

Între timp, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale a explicat că preşedintele american susţine dreptul cetăţenilor de a protesta, atât timp cât protestează într-o manieră non-violentă.

Barack Obama a lansat joi seara un mesaj de unitate către protestatarii anti-Trump, precizând că atât democraţii, cât şi republicanii sunt cetăţeni americani şi patrioţi. Declaraţia vine după o aşa-numită ”discuţie excelentă” cu republicanul Donald Trump la Casa Albă.

”Avem un drept constituţional la libertate de exprimare. Preşedintele crede că acest drept ar trebui să fie respectat. Însă este un drept care trebuie să fie exercitat fără violenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt Josh Earnest.

Mii de protestatari s-au strâns miercuri noaptea şi în Manhattan şi s-au îndreptat spre Trump Tower. În acelaşi timp, alte câteva sute de persoane au scandat ”Nu eşti preşedintele nostru” în Central Park.

Ciocniri violente au avut loc între protestatarii anti-Trump şi poliţiştii din Oakland. Aici, protestatarii au aruncat cu obiecte în forţele de ordine şi au spart mai multe vitrine din metropola Oakland, situată în California.

Aproximativ 1.800 de persoane s-au strâns şi în Chicago, protestând în faţa Trump International Hotel.

”Nu Trump! Nu KKK! Nu rasismului în SUA!”, au scandat protestatarii din Chicago.

Organizatorii au anunţat că protestele anti-Trump vor continua în timpul weekend-ului. De asemenea, tinerii sunt îndemnaţi să iasă în stradă chiar în ziua inaugurării preşedintelui Donald Trump în Washington D.C.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.