Mexicul este aproape sigur că îşi va alege prima femeie şef de stat din istorie, după ce Claudia Sheinbaum, fostul primar al capitalei, a fost confirmată drept candidata partidului de guvernământ la alegerile prezidenţiale de anul viitor, în timp ce coaliţia opoziţiei este condusă de o altă femeie, Xóchitl Gálvez, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două sunt aproape de-o seamă şi ambele au studii superioare solide.

Claudia Sheinbaum, în vârstă de 61 de ani, om de ştiinţă de formaţie, este o aliată apropiată a preşedintelui de stânga Andrés Manuel López Obrador.

"Vom câştiga în 2024", le-a spus ea susţinătorilor săi într-un discurs.

Xóchitl Gálvez, în vârstă de 60 de ani, va încerca să o oprească. Senatoarea cu rădăcini indigene este de profesie inginer IT-ist.

Pentru a fi nominalizată drept candidată la prezidenţiale, Claudia Sheinbaum a învins alţi cinci concurenţi, câştigând fiecare dintre cele cinci scrutine interne şi obţinând în medie 39% din voturi, a anunţat partidul Morena.

Lider studenţesc în anii 1980, Claudia Sheinbaum a fost secretar pentru mediu al oraşului Ciudad de Mexico când López Obrador era primar, între 2000 şi 2005. Ulterior, ea însăşi a fost primar al capitalei, din 2018 până la începutul acestui an, când a renunţat pentru a candida la preşedinţie.

"Fetele văd în mine un exemplu", a declarat Claudia Sheinbaum pentru revista Gatopardo. "Să fiu prima femeie preşedinte ar fi istoric în ţara noastră", a afirmat ea.

Sondajele de opinie actuale o indică pe Sheinbaum drept favorită, parţial datorită faptului că preşedintele López Obrador, care îşi încheie mandatul şi nu mai poate candida, se bucură de o rată de aprobare de peste 60%. Constituţia îi cere să părăsească funcţia după un singur mandat, de şase ani.

În ceea ce o priveşte pe candidata opoziţiei, Xóchitl Gálvez, ea poartă haine indigene, foloseşte un limbaj colocvial şi este adesea văzută plimbându-se cu bicicleta prin Ciudad de Mexico. Este văzută ca având agerime şi un comportament realist, fiind populară printre mulţi mexicani din clasa muncitoare şi printre tineri. Ea a intrat în mod repetat în conflict cu preşedintele în legătură cu probleme precum nivelul ridicat de violenţă din Mexic, declarând că "este nevoie de ovare" pentru a face faţă crimei organizate. Acesta, în schimb, a acuzat-o că este candidatul bogaţilor, al "oligarhilor" şi al "conservatorilor".

Cu câteva ore înainte de anunţarea nominalizării Claudiei Sheinbaum, cel mai apropiat rival al său, fostul ministru de externe Marcelo Ebrard, a declarat că votul a fost afectat de nereguli şi a cerut o nouă desfăşurare a scrutinului. Dar liderii partidului au apărat rapid procesul. "Nu există niciun incident care să fi afectat rezultatul final în mod definitiv", a declarat Alfonso Durazo, preşedintele Consiliului Naţional al partidului Morena, potrivit agenţiei de presă AFP. "Rezultatul acestui proces este definitiv", a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.