Autorităţile mexicane au anunţat luni noaptea uciderea jurnalistului mexican Javier Valdez, care a fost împuşcat mortal de un atacator necunoscut în timp ce documenta un material în localitatea Culiacan, situată în partea nord-vestică a regiunii Sinaloa. Valdez era laureat al Premiului Libertatea Presei, pe care la primit în 2011 de la CPJ, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, jurnalistul mexican lucra inclusiv drept corespondent al agenţiei France Presse.

Javier Valdez este al cincilea jurnalist ucis de la începutul acestui an în Mexic.

”Eşti practic pe o listă neagră atunci când eşti jurnalist. Chiar dacă ai o vestă antiglonţ sau bodyguarzi, cartelurile vor decide ziua în care te vor ucide”, a declarat jurnalistul la lansarea cărţii sale din 2016.

În timpul unei cariere de trei decenii, acesta a scris cu precădere despre traficul de droguri şi grupările de crimă organizată din Mexic, inclusiv despre periculosul cartel Sinaloa.

Reprezentanţii CPJ susţin că 38 de jurnalişti au fost ucişi din 1992 şi până în prezent în Mexic.

Javier Valdez a înfiinţat şi conducea săptămânalul Riodoce in Culiacan, care funcţiona din capitala regiunii Sinaloa.

Potrivit anchetatorilor, acesta îşi conducea maşina atunci când a fost oprit, coborât forţat de la volan şi împuşcat mortal de un singur atacator în plină zi  în Culiacan.

Uciderea sa a stârnit revoltă printre mexicani, după uciderea a cinci jurnalişti de la începutul acestui an, inclusiv a unor reporteri care scriau despre cartelurile din Mexic.

”Uciderea lui Javier Valdez ne arată că viaţa unui jurnalist este lipsită de orice valoare pentru cei care sunt la putere în Mexic”, a declarat Esteban Illades, care editează revista mexicană Nexos.

Însă, preşedintele mexican a reacţionat printr-un mesaj postat pe Twitter după uciderea lui Valdez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.