Cancelarul Angela Merkel a declarat sâmbătă după-amiază, lângă sicriul fostului lider german acoperit cu un drapel al Uniunii Europene, că este necesară păstrarea moştenirii lui Helmut Kohl, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kohl a decedat pe 16 iunie, la vâsta de 87 de ani. Aceasta este recunoscut drept o forţă puternică pentru integrarea europeană şi a dus la capăt reunificarea Germaniei după căderea Zidului Berlinului.

Acesta a avut parte de un omagiu ”fără precedent” în clădirea Parlamentului European de la Strasbourg, unde mai mulţi lideri s-au adunat pentru a-şi lua la revedere de la unul dintre arhitecţii Uniunii Europene.

”Acum este rândul nostru să menţinem această moştenire. Mă înclin în faţa ta şi a moştenirii tale, atât în recunoştinţă, cât şi în umilinţă”, a declarat Angela Merkel, care a fost introdusă în politică de către Kohl, înainte de a-l elimina pe acesta de la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

De asemenea, cancelarul german a mulţumit personal pentru oportunităţile pe care mentorul ei politic i le-a oferit în carieră şi care i-au permis să devină unul dintre cei mai puternici lideri ai Europei.

Merkel a avut o relaţie complicată în ultimii anii cu Helmut Kohl, după ce l-a eliminat de la conducerea formaţiunii conservatoare şi i-a îndemnat pe colegii de partid să-l izoleze în urma unui scandal legat de finanţarea CDU.

Bill Clinton a ţinut, de asemenea, un elogiu lângă sicriul fostului cancelar al Germaniei.

”Toţi cei care am venit aici - de ce? Pentru că Helmut Kohl ne-a dat şansa de a fi implicaţi în ceva mai mare decât noi înşine. Mai mare decât mandatele noastre şi decât carierele noastre trecătoare”, a declarat fostul preşedinte al Statelor Unite.

Printre ceilalţi vorbitori s-au numărat preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul rus Dimitri Medvedev, precum şi fostul prim-ministru spaniol Felipe Gonzalez.

Aceasta a fost prima ceremonie organizată în memoria unui lider de către o instituţie europeană, fiind vorba în sine de funeralii de stat organizate de UE.

Deşi a fost în sine o ceremonie tristă, aceasta i-a înălţat pe cei care cred în idealul european. A vorbi despre fostul cancelar german reprezintă o şansă de a contempla istoria şi de a ne aminti forţele care au schimbat în anii '90 faţa Europei.

Printre acele forţe s-a numărat şi ambiţia europeană comună întruchipată de Helmut Kohl.

Aşa cum mai mulţi vorbitori au menţionat în legislativul european, geniul lui Helmut Kohl a constat în identificarea momentului istoric pe care-l avea în faţă atunci când a reunificat Germania.

Trupul fostului cancelar a plecat mai departe spre localitatea Speyer, unde va fi înmormântat într-o ceremonie privată, în urma unei ultime călătorii pe Rin.

La cererea văduvei sale, nu vor exista funeralii de stat în Germania.

Ideea pentru această ceremonie a venit de la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe care fostul cancelar l-a numit ”junior”, atunci când a devenit la vârsta de 41 de ani premier al Luxemburg.

Juncker a precizat că fostul cancelar german a reprezentat pentru el un prieten, un mentor, precum şi esenţa Europei.

Peste 2.000 de poliţişti vor asigura protecţia demnitarilor la ceremonia din Strasbourg.

După ceremonie, sicriul fostului cancelar se va îndrepta cu un elicopter spre localitatea germană Ludwigshafen, de unde va pleca cu o barcă până în Speyer.

Însă, fiul fostului cancelar a criticat aceste funeralii, susţinând că sunt ”nedemne” pentru rolul jucat de Helmut Kohl în istoria Germaniei.

Walter Kohl s-a declarat revoltat de lipsa funeraliilor de stat, care au fost refuzate de a doua soţie a fostului cancelar, Maike Kohl-Richter.

Helmut Kohl s-a căsătorit la vârsta de 78 de ani cu Maike Kohl-Richter, care era mai tânără cu 34 de ani. Aceasta a refuzat funeraliile de stat, pentru că este furioasă de modul în care fostul cancelar a fost tratat de către Angela Merkel.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.