Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au condamnat împreună al şaselea şi cel mai puternic test nuclear executat până în prezent de către regimul de la Phenian şi au îndemnat la adoptarea de sancţiuni europene mult mai dure împotriva Coreei de Nord, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător guvernamental de la Berlin a precizat că Merkel şi Macron au purtat o convorbire telefonică după al şaselea test nuclear al regimului de la Phenian.

Amândoi au condamnat puternic detonarea unei bombe cu hidrogen, care a produs un seism cu magnitudinea de 6,3 în districtul Kilju din partea nord-estică a peninsulei Coreene.

”Ultima provocare din partea conducătorului de la Phenian a ajuns la o nouă dimensiune”, se arată într-un comunicar al Guvernului Merkel.

De asemenea, cei doi lideri au căzut de acord că reprezentanţii comunităţii internaţionale trebuie să reacţioneze decisiv faţă de noua escaladare a tensiunilor din Coreea de Nord.

”Pe lângă Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, ar trebui să acţioneze acum şi Uniunea Europeană”.

Regimul nord-coreean a anunţat că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată tocmai pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian.

În acest sens, televiziunea de stat a anunţat că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un ”succes complet”, fiind vorba de un pas ”semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord.

Acest anunţ vine la doar câteva ore după ce seismologii au detectat un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,3 în nord-estul peninsulei Coreene, unde există un cunoscut poligon nuclear al regimului de la Phenian.

De asemenea, presa sud-coreeană a publicat mai multe poze în care Kim Jonh-un pare că semnează ordinele pentru detonarea bombei cu hidrogen la Punggye-ri.

Autorităţile sud-coreene susţin că mişcarea sesmică a avut loc în districtul Kilju, unde este situat poligonul de teste nucleare Punggye-ri.

Mai mulţi martori din localitatea chineză Yanji, care este situată în apropierea graniţei nord-coreene, au precizat că au simţit undele seismice, ce au durat în jur de zece secunde şi au fost urmate de o replică. Autorităţile chineze au detectat opt minute mai târziu o replică de 4,6 în apropierea aceloraşi coordonate din districtul Kilju.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.