Cancelarul german Angela Merkel le-a transmis membrilor partidului său, Uniunea Creştin Democrată, într-o întâlnire, că nu consideră că este nevoie ca Turcia să primească ajutor financiar pentru a gestiona criza monedei naţionale, a anunţat secretarul general al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ea a afirmat foarte clar că nu consideră că Turcia are nevoie la acest moment de ajutor”, a declarat Kramp-Karrenbauer în faţa reporterilor, după întâlnire.

SUA au impus recent sancţiuni asupra doi miniştri turci drept răspuns la reţinerea de către Turcia a unui pastor american acuzat de terorism. Ulterior, Washingtonul a anunţat şi mărirea taxelor pentru exporturile turce de metal. Acest lucru a determinat prăbuşirea lirei turceşti, care a scăzut cu 40% în 2018. 

Scăderea lirei faţă de dolar în acest an a avut loc în mare parte din cauza influenţei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra economiei, a apelurilor sale repetate pentru rate ale dobânzii mai mici şi a relaţiilor tensionate cu SUA.

Săptămâna treucută, Angela Merkel a făcut apel la Turcia să asigure independenţa băncii sale centrale. "Nimeni nu are interesul ca situaţia economică să se destabilizeze în Turcia. Dar trebuie făcut tot ce este posibil pentru a se asigura independenţa băncii centrale (...) Germania doreşte să vadă Turcia prosperă din punct de vedere economic”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă de la Berlin. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.