Cancelarul german Angela Merkel a condamnat, sâmbătă, "în modul cel mai ferm" tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, dar i-a cerut preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca puciştii să fie trataţi respectându-se regulile statului de drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În numele întregului Guvern german, condamn în modul cel mai ferm tentativa de îndepărtare, prin violenţă, a autorităţilor alese", a spus Merkel.

Ea a ţinut însă să precizeze că tratamentul aplicat celor "responsabili pentru evenimentele tragice de noaptea trecută nu trebuie să fie decât în termenii regulilor statului de drept".

Vineri seară, autorităţile turce au anunţat că un puci este în curs în ţară. Militarii rebeli au anunţat că au preluat controlul, dar au fost respinşi, după câteva ore. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a îndemnat populaţia să iasă pe străzi, pentru a apăra Guvernul.

Cel puţin 161 de oameni au fost ucişi, iar alţi 1.500 au fost arestaţi în ciocnirile din noaptea de vineri spre sâmbătă. Aproape 3.000 de militari au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat. De asemenea, 2.745 de judecători au fost îndepărtaţi din funcţie.

În declaraţiile de condamnare a puciului şi a puciştilor, premierul turc şi membri ai Cabinetului au invocat posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.