Liderul republicanilor din Senatul Statelor Unite, Mitch McConnell, a afirmat marţi că senatorii republicani sunt pregătiţi să înceapă procesul pentru destituirea preşedintelui Donald Trump fără sprijinul democraţilor, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem voturile pentru începerea unui proces fără să stabilim mai întâi regulile legate de martori”, a declarat McConnell reporterilor.

Prin bazarea numai pe voturile celor 53 de membri republicani, McConnell a respins solicitarea Camerei Reprezentanţilor şi a senatorilor democraţi ca regulile procesului să fie negociate şi convenite înainte de a începere.

Democraţii vor proceduri pentru proces care să permită convocarea martorilor, dar republicanii nu s-au arătat interesaţi.

În schimb, McConnell a spus că regulile vor fi modelate după modelul procesului pentru demiterea preşedintelui Bill Clinton, care a permis ca procesul să înceapă cu declaraţiile de deschidere, fără să fie nevoie de stabilirea regulilor legate de martori şi documente.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata de California Nancy Pelosi, a refuzat până acum să trimită oficial Senatului articolele pentru demitere adoptate de Cameră la sfârşitul anului trecut, un pas crucial înainte ca Senatul să poată începe procedurile.

Problema martorilor a devenit mai presantă luni, când fostul consilier pentru securitate naţională John Bolton a spus că doreşte să depună mărturie în Senat, dacă va fi citat.

Preşedintele Donald Trump va fi judecat pentru două acuzaţii: prima este de abuz de putere, iar a două de obstrucţionare a Congresului.

Prima acuzaţie se referă la utilizarea unei întâlniri la Casa albă şi a unui ajutor militar de sute de milioane de dolari destinat Ucrainei pentru a convinge Kievul să înceapă o investigaţie împotriva oponentului politic al lui Trump, democratul Joe Biden.

A doua acuzaţie este că Trump a obstrucţionat drepturile constituţionale ale Congresului prin instruirea consilierilor şi oficialilor administraţiei de a sfida citaţiile primite din partea comisiilor Camerei, pentru a depune mărturie în legătură cu relaţiile lui Trump cu Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.